pająki z parówek

Parówkowe pająki

Aga Sz. PRZEPISY, wytrawne 1 Comment

pająki z parówek

Parówkowe pająki są banalnie proste w wykonaniu (no może nie licząc stworzenia pajęczyny z drucików na talerzu, co na szczęście nie jest elementem obowiązkowym…). Gwarantuje, że dzieciaki będą nimi zachwycone. Na leśnych urodzinach Antosia podałam je z tostami-trójkacikami z ciągnącą się mozarellą i pomidorkami i kolacja zniknęła błyskawicznie.

Składniki:

(na 6 porcji)

  • 12 małych paróweczek (lub 6 długich przeciętych na pół) *
  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • łyżeczka nasion czarnuszki, kminku

* błagam zwróćcie uwagę na jakość kupowanych parówek. Naprawdę można już bez problemu kupić takie bez chemi, konserwantów z 97% mięsa w składzie.

Parówki nacinamy na końcach.

Z ciasta francuskiego wycinamy paseczki (ok. 3 cm x 10 cm) i owijamy nim kiełbaski.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim w owinięte parówki odstępach.

Jajko roztrzepać w  miseczce czy kubku i posmarować nim pędzelkiem z góry ciasto francuskie (dzięki niemu ciasto będzie błyszczało, a ziarenka-oczy się do niego przykleją).

Na każdej parówce przykleić po parze ,,oczu” z ziarenek czarnuszki.

Piec wg wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego (zapewne w ok. 220 stopniach C. przez ok. 20 min.) , aż parówkom zaczną wywijać się końcówki, a ciasto będzie upieczone.

Gotowe wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerzyk, poczekać aż trochę przestygną i podawać nasłuchując dziecięcego ,,łaaaał”.

Inne pomysły na urodzinowe smakołyki dla dzieci znajdziecie w postach  tutaj ( klik )

Udanej zabawy

 

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *