pełnoziarnista babka kakaowo-bananowa

Pełnoziarnista babka bananowo -kakaowa

Aga Sz. babki, ciasta, PRZEPISY 1 Comment

pełnoziarnista babka kakaowo-bananowaCiasto to warto upiec gdy mamy na zbyciu przejrzałe banany, takie nadają się do niej najlepiej, dodają jej wilgotności i słodyczy (choć nie jest to wypiek szczególnie słodki). Sposobem przygotowania, konsystencją i smakiem przypomina muffiny.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 2 duże przejrzałe banany
  • 125 ml gęstego jogurtu
  • 100 ml mleka*
  • 125 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 2 łyżki mleka

* jogurt i mleko można zastąpić 225 ml maślanką lub kefirem

Do jednej miski przesiać oba rozdaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.

Dodać cukier i dokładnie wymieszać widelcem.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać rozgniecione banany, maślankę i olej.

Całość przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać (ręcznie lub na wolnych obrotach miksera).

Formę z kominem do babki lekko natłuścić, przelać do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40- 45 min., do momentu, aż wbity w ciasto patyczek, po wyciągnięciu z niego będzie suchy.

Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 5 min., a następnie wyciągnąć z formy, wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić (ok. 1 godz.)

Składniki polewy wymieszać i polać nią wystudzone ciasto.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *