Piernik przekładany

Aga Sz. Boże Narodzenie, pierniki & pierniczki, PRZEPISY 1 Comment

Raz, dwa, trzy próba przedświąteczna. Postanowiłam powoli oswajać się z klimatem nadchodzących Świąt, pomógł mi w tym przekładany piernik wyszperany na blogu Dorotkiz Moich Wypieków . W 100% zgadzam się z Nią, że piernik jest ba-je-czny. Mięciutki, lekki jak śnieżek na świerkowej gałązce, pachnący cynamonem i goździkami, po prostu boski. Nie jest to typowo twardawy piernik, moim zdaniem ma coś z delikatności biszkoptu. Ja, by się zbytnio nie przemęczać przełożyłam go tylko powidłami (może fakt, że własnej produkcji trochę mnie usprawiedliwi), a nie tak ambitnie i efektownie jak Dorotka nadzieniem z powideł i dżemu śliwkowego z wykorzystaniem galaretki (choć pomysł uważam za świetny!)Pycha przez duże P !!!

Składniki:

– 1 i ¾ szklanki maki pszennej

– ½ szklanki cukru

– 200 g płynnego miodu

– 125 g masła

– 3 jajka

– 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

– 1,5 łyżki przyprawy do piernika

– 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 i ½ łyżki kakao (dla koloru)

Na przełożenie:

– słoik powideł śliwkowych

Białka ubić na sztywno.

Miękkie masło utrzeć z cukrem.

Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, porcjami miód, śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą, przyprawami i kakao.

Do ciasta dodać delikatnie ubite białka.

Całość wlać do keksówki (ok. 32cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.

Piec w tem. 165 stopni C. ok. 50-60 min. do momentu, aż wbity w ciasto drewniany patyczek po wyciągnięciu bedzie suchy.

Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części, posmarować powidłami.

Polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 10 lat temu
    Przepiękny jest ten piernik 🙂 Na pewno pyszny i pachnący. Uwielbiam zapach piernika, przypraw, cynamonu.. oh…

    dorotus76 10 lat temu
    Ale fajnie 🙂
    No i podobno pierniki to najzdrowsze z ciast i w dodatku nie tuczą (choć tym teraz nie powinnas się akurat martwić ;DD.
    A ja lubie jak pierniki sa mięciutkie (jak np. pierniczki alpejskie), twardych nie lubię…
    pzdr

    Aga Sz. 10 lat temu
    Majanaboxing czekamy zatem na pierniczka na Twoim blogu 🙂
    Dorotuś też gdzieś taka opinię o pierniku przeczytałam, ale z tym, że nie tuczą to chyba sciema…miód, cukier, mąka, jaja, czasem bakalie…hm ale trzymajmy się tej wersji no a zdrowy jest na pewno!

    vespertinee 10 lat temu

    tez się przymierzam do tego pierniczka,bo kusi mnie juz kilka miesiecy 🙂

    Aga Sz. 10 lat temu
    Vespertinee zbliża się najlepszy okres ku temu … 🙂

    manaliza 10 lat temu
    A jeśli zrobię taki piernik, z tydzień przed świętami, to czy w święta też da się go jeszcze zjeść, czy będzie już do wyrzucenia? Stanie się może twardy i niedobry?
    Wyjeżdżam do chłopaka na święta i chciałabym już zrobić coś „przed” żeby potem nie mieć tyle roboty 🙁
    Aga Sz. 10 lat temu

    Manaliza kurcze nie wiem, bo u nas na drugi dzień nie było po nim śladu, ale w sumie taki urok pierników, że mogą troche poleżeć, może nie będzie taki puszysty po tygodniu, ale robi się go szybciej, może zdążysz upiec 2 dni wcześniej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *