piernik z musem jabłkowym

Piernik z musem jabłkowym

Aga Sz. pierniki & pierniczki, PRZEPISY 1 Comment

piernik z musem jabłkowym

Trzeci trymest ciąży to w moim przypadku czas, kiedy nie pogardzę czymś słodkim do popołudniowej kawy, ale brak mi sił na przygotowywanie skomplikowanych wypieków. Dlatego też ostatnio do mojego piekarnika trafiają rzeczy proste i szybkie w wykonaniu (i przyznam, ze nie czuje się z tego powodu ani winna, ani poszkodowana :)) Mając słoik musu jabłkowego produkcji dziadka Jurka, wypróbowałam przepis dziennikarki Katarzyny Kolendy-Zalewskiej polecony przez nią w ,,Moim gotowaniu”.

Dodatek musu jabłkowego, delikatnie wyczuwalnego w cieście daje nam gwarancję, że ciasto nie będzie suche.

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru jabłkowego

– szklanka cukru

– 1/2 kostki masła

– łyżeczka zmielonych goździków

– łyżeczka cynamonu

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżeczki sody

– 2 łyżki miodu

– 2 szklanki mąki

– bakalie (ja nie dałam)

Przecier jabłkowy wymieszać ze stopionym masłem, dodać cukier, mąkę, sól, miód, bakalie, przyprawy korzenne i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 9 lat temu

    O, taki piernik musi byc smakowity, bo wyglada pieknie 🙂 Widac, że nie jest suchy a mokry i przede wszyskim pysznie wyglada 🙂

    majanaboxing 9 lat temu

    forthebodyandsoul 9 lat temu
    Świetny pomysł z tym musem, piernik wygląda baaardzo smakowicie:)

    Aga Sz.9 lat temu
    Forthebodyandsoul witam Cię w Ciasteczkolandii, dłuuuugiego masz nicka, ale bardzo miło potrafisz napisac . dziękuje

    evenka-arabeska 9 lat temu
    Ciekawy przepis i nawet łatwiejszy niż na muffiny (nie trzeba nakładać do foremek) 🙂

    zabarwienie 9 lat temu
    Dzień dobry.
    I jajka nie są potrzebne? 🙂

    Aga Sz.9 lat temu

    Zabarwienie- nie, nie ma 🙂

    Gość: [Karolina] 201.141.17.* 4 lata temu
    Ciasto wyglada smakowicie <3
    Czy nie będzie ono zbyt korzenne, jezeli dodam 1-2 lyzki przyprawy piernikowej?
    Pozdrawiam!

    Aga Sz. 4 lata temu
    Karolina śmiało dodaj, w końcu mamy Święta! 😉

    Gość: [Karolina] 201.141.17.* 4 lata temu
    Dziekuje za odpowiedz 🙂
    Racja! Jak szalec, to szalec 😉

    Gość: [Michalinka] 94.232.35.* 2 lata temu
    A to ciasto w sam raz dla mnie... bo i jabłka mam do wykorzystania, i pierniki lubię...
    Ważne pytanie: wymiar foremki???

    Aga Sz. 2 lata temu
    Michalinko tyle lat temu je piekłam, że dokładnie nie pamiętam. Male myślę, że standardowa forma keksówka będzie ok. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *