Pierożki z jabłkami (Apfeltaschen)

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

pierożki z jabłkami

To jeden z tych starych, rodzinnych przepisów, których nie ma się ochoty zdradzać. Pochodzi z okrutnie starej, niemieckiej książki kucharskiej mojej babci, pisanej charakterystycznym staroniemieckiem drukiem, z której uchowało się zaledwie parę stron. Strona z przepisem na nie przepadła. Na szczęście jednak w porę został podany dalej i w ten sposób do nas wrócił. Na szczęście, bo uwielbiam te pierożki. Ciasto doskonale się wałkuje, a po upieczenia jest miękkie i bardzo smaczne. Bardzo często zabieramy je na wycieczki. Jako nadzienie idealne będą jabłka deserowe, ja wykorzystałam (z powodzeniem) papierówki.

Słońce, góry, piski radości dzieci szalejących w rzece, domek kempingowy cioci Jasi i znaleziony w nim skarb- urocze, malutkie, stare białe krzesełko. I te pierożki. Zdecydowanie miła sobota.

Składniki ciasta:

  •  ½ kg mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia
  • starta skórka w cytryny
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 15 dag masła

Nadzienie:

  • 5 dużych, najlepiej deserowych jabłek
  • rodzynki (jeśli lubicie)
  • kilka łyżek cukru
  • troszkę cynamonu

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie podsmażać!) dodać cukier, rodzynki i cynamon. Wymieszać i odstawić.

Odłożyć jedno jajko, z reszty składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je (nie za cienko) i wykrajać dość duże (ok. 10-12 cm) okręgi. Do każdego z nich nałożyć jabłkowy farsz, połowę okręgu posmarować rozmąconym białkiem (z odłożonego wcześniej jajka). Skleić pierożki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować cienko żółtkiem, które po upieczeniu zapewni ładny kolor.

Piec w temp. 175°C przez ok. 15-30 min. aż będą złociste. Z powodzeniem można je jeść na ciepło, ja najbardziej lubię je wystygną. Świeżość zachowują spokojnie 2-3 dni (przechowywane w lodówce).

Smacznego!

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 5 lat temu
    Pierożki swietne! Super są takie stare przepisy, podawane z ust do ust. A stron tej starej niemieckiej książki jestem bardzo ciekawa. 🙂
    Krzesełko urocze!
    Pozdrawiam cieplutko:-)

    cuda.wianki 5 lat temu
    przepraszam, ale zamiast pierożków wybieram… krzesło :-)) ale tylko dlatego, że jestem po szarlotce ;-))
    a swoją drogą uwielbiam czytać o takich przepisach z duszą! buziak

    asik.77 5 lat temu
    Ale apetyczne pierożki 🙂 Krzesło też fajne, ale zdecydowanie wybieram pierożki, bo mam ochotę na deser z jabłkami 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu
    Majanko książkę, a właściwie to co z niej zostało na pewno przedstawię kiedyś bliżej 🙂 dziękuję…
    Cuda.wianki kochana skoro masz w lodówce szarlotkę to w pełni Cię rozumiem 🙂 I cieszy mnie, że też ,,,krzesełkowa” jesteś :*
    asik.77 twoje kubki smakowe będę wkrótce uszczęśliwione, wkraczamy przecież w jabłkową fazę-jesień… 😉

    Gość: [agad24] *.zabrze.vectranet.pl 5 lat temu
    właśnie pozbierałam jabłuszka w ogrodzie 🙂 więc po powrocie z przedszkola będziemy z Miśkiem kucharzyć 🙂 mam też gruszki, ciekawe jak będą smakować pierożki z gruszkami 😉

    vanilia81 5 lat temu
    agad24 myślę, że gruszki to będzie hit! Proszę daj znać jak wyszły 🙂 Wtedy trzeba je będzie przechrzcić na Biernetaschen, ciekawe co by niemieckie babcie na to powiedziały 🙂

    Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 5 lat temu
    Te pierożki wyglądają tak pysznie, że muszę uciekać stąd w te pędy, zanim naprawdę zgłodnieję 😉

    samozdrowie24 5 lat temu
    bajer xD

    anahitka9 5 lat temu
    super zdjęcia i świetne pierożki!:)

    Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Oj, jak tu ładnie! Tło i zdjęcia…No to rozglądam się dalej…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *