Placuszki z cukinią i jogurtem

Aga Sz. PRZEPISY, wytrawne 1 Comment

Placuszki z cukinii w jogurtowej odsłonie, bardzo łagodne w smaku i pewnie dlatego tak lubiane przez dzieci. To szybki obiad w ciepły, letni dzień. Najsmaczniejsze lekko ostudzone podane z kleksem gęstego, zimnego jogurtu.

Polecam również przepis na placuszki z cukinii z miętą, pietruszką i dymka

Składniki:

  • ok. 600 g cukinii ( u mnie 1,5 sztuki średniej wielkości)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli, pieprzu

Cukinie umyć, obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka).

Dodać do niej jogurt oraz żółtka, wymieszać widelcem.

Do drugiej miseczki wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, pomieszać.

Dodać mąkę do cukinii i połączyć całość przyprawiając solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placuszki są gotowe by je obrócić, gdy na ich powierzchni pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza.

Podawać lekko ostudzone z jogurtem.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
    Na bazie cukini/kabaczka/dyni w zależności co mi w ręce wpadnie robię placki ziemniaczano-dyniowe/kabaczkowe/cukiniowe. Są bardziej od ziemniaczanych puchate. A jak razem z ziemniakami i dynią zmielić też jedną paprykę i cebulę jest bardziej pikantnie. Idealne pod piwo danie. Przepraszam, to takie poza tematem, bo w końcu jesteśmy na Ciasteczkolandii 😉

    mikimama 3 lata temu
    Bardzo smakowite!

    majanaboxing 3 lata temu
    Mniam, jakie one pyszne Aguś! I te zdjecia – cudne!
    Pozdrawiam 🙂

    wedith 3 lata temu
    Idealne na lato!

    judik1119 3 lata temu
    Super placuszki! Bardzo chętnie bym zjadła 🙂

    horecaservice 3 lata temu
    nie wiem co jest w tych placuszkach, że dzieci je tak lubią. U mnie też robią furorę, ale ja podoje z sos ogórkowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *