babka jogurtowa

Prosta babka jogurtowa (rodem z Włoch)

Aga Sz. babki, PRZEPISY 1 Comment

babka jogurtowa

Podobno każda włoska mamma ma swój przepis na babkę jogurtową. Ten, który podaje poniżej, Nigella Lawson znalazła zapisany na skrawku papieru w szufladzie domu, który pewnego lata wynajmowała we Włoszech.

Babka jest absolutnie fantastyczna! Jogurt nadaje jej wilgotności, cytryna i wanilia aromatu, a mąką ziemniaczana zapewnia strukturę babki piaskowej. Dobrze się ją kroi i transportuje. Doskonała o każdej porze dnia, lubiana przez dzieci. Mogłabym ją piec na okrągło bez obawy, że nam się znudzi. Dla mnie idealna!

Oprószona cukrem pudrem ujmuje swą prostotą na co dzień, podana np. z pokrojonymi truskawkami (skropionymi balsamico?), ma szanse stać się eleganckim deserem.

By ją upiec nie potrzebujemy wagi, szklanki, czy łyżek. Wystarczy mały kubeczek po jogurcie. To on jest w tym przepisie jednostką, według której odmierzamy składniki.

Ważne by piec ją w formie do babki lub tortownicy z kominem (23 cm). Upieczenie jej w mniejszej, zwykłej tortownicy grozi tym, że ciasto nie dopiecze się w środku i zrobi się zakalec.

Składniki:

Miarą jest mały, 150g kubeczek po jogurcie

(napełniamy go do wysokości gdzie kończy się etykieta/nadruk na kubeczku, czyli ok 1 cm od górnej krawędzi)

  • 1 miara jogurtu naturalnego (użyłam Naturalny Gęsty Bakomy) / 150g
  • 2 miary cukru (najlepiej drobnego) /250g
  • 1 miary oleju (bezwonnego np. rzepakowego) /150ml
  • 2 miary mąki pszennej /175g
  • 1 miara mąki ziemniaczanej /100g
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny (umytej ekologicznej, niewoskowanej lub sparzonej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno i odstawić.

Do żółtek dodać kubeczek jogurtu, a pustym pojemniczkiem odmierzyć i dodać dwie miary cukru, całość zmiksować na puszystą masę.

Napełnić naszą miarkę olejem i stopniowo, ciągle miksując dolewać go do jajeczno-jogurtowej masy, a następnie dodać skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Obie mąki (przesiewam je) odmierzyć i wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki.

Na koniec partiami, delikatnie dodać pianę z białek.

Formę do babki (lub tortownicę z kominem) wysmarować olejem i przelać do niej ciasto.

Piec w temp. 180°C przez ok. 30-35 min.

Gotowe ciasto będzie odstawało trochę od foremki, a wbity w nie patyczek po wyjęciu będzie czysty.

Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić na chwilę, by przestygło (łatwiej wtedy wyskoczy z foremki).

Przed podaniem oprószyć bakę cukrem pudrem.

Smacznego!

źródło: Nigela Lawson ,,Nigellissima” z moimi małymi zmianami

Comments 1

  1. Post
    Author

    pao77 3 lata temu
    Lubię takie babki, do kawusi w sam raz.

    mikimama 3 lata temu
    Wygląda pychotnie!

    majanaboxing 3 lata temu
    Piękna babka i zdjęcia cudowne! Pozdrawiam cieplutko 🙂

    ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
    Jak myślę babka, to jednak mam coś innego przed oczami. Niemniej jest piękna!

    Aga Sz. 3 lata temu
    dziękuje Wam Dziewczyny! :*
    Ojcze, ja słysząc ,,ciacho” też nie zawsze mam jednoznaczne skojarzenie… 😉

    Gość: [Aschel] *.cpe.net.cable.rogers.com 3 lata temu
    A ile to jest 1 miarka?

    Aga Sz. 3 lata temu
    Aschel pisze w teksie wytłuszczonym drukiem 🙂
    Miarą jest mały, 150g kubeczek po jogurcie (u mnie Bakoma Naturalny Gęsty)
    pozdrawiam!

    Gość: [Beata] *.adsl.inetia.pl 9 miesięcy temu
    Witam, po wspaniałych ciasteczkach testuję Twoje babki, własnie w piekarniku siedzi jogurtowa z Włoch, jednak w przepisie zabrakło mi proszku do pieczenia. Czy tak ma być? Bałam się że nie urośnie więc dodałam od siebie 1 łyżeczkę. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *