Prosta babka majonezowa z polewą z białej czekolady

Aga Sz. babki, ciasta, PRZEPISY, Strona glowna banner, Wielkanoc 0 Comments

Oprócz kilograma ciepłych słów na temat naszej rodzinnej, wielkanocnej sesji (za które raz jeszcze pięknie dziękuję), dostałam kilka zapytać o babkę, która się na zdjęciach przewijała.

To prosta, klasyczna babka z dodatkiem majonezu. Podaje zatem przepis, a sceptyków, którzy do czynienia z majonezem w wypiekach nie mieli uspokoję, majonez to nic innego przecież niż olej i jajka i odrobina octu, nie jest jakoś wyczuwalny, można śmiało piec.

Składniki ciasta:

(szklanka o pojemności 250 ml)

  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Jajka ubić z cukrem na jasna, puszystą masę.

Miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce majonezu i ekstrakt waniliowy (jeśli go używacie).

Mąki z mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i również dodać do masy miksując.

Foremkę do babki (z kominem lub zwykłą) wysmarować masłem, obsypać bułka tartą.

Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 180 stopni C. (grzałka góra-dół)przez ok 45-50 min.

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki masła lub śmietany kremówki

Nad garnkiem z gotującą się wodą postawić rondelek (tak by nie dotykał wody)

Jeśli używamy śmietany kremówki lub masła z lodówki jako pierwsze umieszczamy je w rondelu i dopiero gdy się ogrzeją do temp. pokojowej dodajemy połamana na kostki białą czekoladę. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej płynnej masy.

Zaraz po przygotowaniu polewamy nią wystudzoną babkę i po krótkiej chwili, gdy czekolada ciut przestygnie, ale nie zdąży zastygnąć posypujemy posypką/ozdabiamy czekoladowymi jajkami.

ps. Biała czekolada bywa kapryśna, zdarzyło mi się w ,,karierze” ją zważyć. Pamiętajcie o dwóch rzeczach, rondelek w którym ją topicie nie może być mokry, a jeśli roztapiacie ją samą (bez śmietany na start) to najlepiej jej nie mieszać, dać jej spokojnie samej się pod wpływem ciepła roztopić, gdy jednak na dnie jest ogrzana śmietana to zdecydowanie lepiej mieszać.

za zdjęcia dziękuję Fotosister (klik)

Samych udanych, wielkanocnych wypieków wam życzę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *