Prosta szarlotka bezglutenowa

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, fit, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

Przyznam, że miałam mały dylemat czy przepis ten opublikować, ponieważ nie ma się co oszukiwać, szarlotka ta nie tak smaczna jak klasyczna szarlotka z mąka pszenną i masłem. Jest jednak zjadliwa, a dla osób nietolerujących glutenu, przyzwyczajonych do ciast na bazie innych mąk może i zbawienna, tak więc koniec końców zdecydowałam, że przepis podam. Synowie autorki przepisu za nią przepadają, więc może mój sceptycyzm nie jest uzasadniony…

Składniki:

(Przepis na blaszkę max. 23x 23 cm)

do odmierzania używam zawsze szklanki o szklanka o pojemności 250 ml

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki ksylitolu (użyłam cukru kokosowego)
  • 1/2 szklanki wody
  • ziarenka wanilii (użyłam pół łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki nasion chia rozmoczonych w 2 łyżkach wody (przepis zakłada zastępczo 1 jajka przepiórki)
  • 2 łyżki masła klarowanego

wierzch:

  • 5 lub więcej jabłek ( warto dać więcej)
  • solidna garść rodzynek (dodają ciastu słodyczy, jesli chcecie je pominąć, dodajcie do jabłek trochę cukru)
  • solidna garść wiórków kokosowych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy limonki (opcjonalnie)

Wszystkie składniki spodu ciasta połączyć, zagnieść, owinąć w folię i schować do lodówki. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku i takie ma być (na etapie pieczenia sok z jabłek ładnie je sklei).

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy puszczą sok posypać je mąką ziemniaczaną (jeśli użyty gatunek jabłka nie puszcza soku, dolać troszkę wody) i starannie wymieszać.

Dodać rodzynki  i jeśli jabłka nie są kwaśne dodać sok z limonki.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na nią ciasto, ugniatając palcami lub zewnętrzną strona łyżki.

Ciasto posypać połową wiórków kokosowych i piec w piekarniku rozgrzanego  do 190 stopni C.   do zarumienienia, ok. 15 min.

Przepis pochodzi z książki Hanki Ciężadło ,,Survival dla alergików” wyd. Mando

Pięknej jesieni Wam życzę, niech pachnie szarlotką…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *