Proste ciasto migdałowo-imbirowe z gruszkami

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Na instagramie mnie znalazła. Że ja to ja. Że dzieci nasze razem do grupy w przedszkolu przecież. Ona na tej wsi naszej kwiaciarnie ma. I ta kwiaciarnia taka z mojej bajki bardzo. Z tablica przy wejściu ustawioną, na której ,,Miłego dnia” pisze, białymi, drewnianymi lampionami w środku, a bukiety czaruje w niej takie jak lubię najbardziej. Proste, skromne i piękne. Bez celofanów przeraźliwych, od spodu ze srebrną folią łączonych, bez wstążek plastikowych, nożyczkami podkręcanych. Ona zwykłego tulipana tak w szary papier owinie, koronkę jakoś doda czy sznurkiem owinie i czad taki, że 8 marca to był rok temu prawie przecież, a ja je dalej pamiętam. Ania. Po ponad roku udało nam się kawę razem wypić. O budowie i urządzaniu domów pogadać, targach staroci i skuteczności odplamiaczy (sic.), o dzieciach o dziwo troszkę tylko. Ciasto do tej kawy takie proste, niewymyślne upiekłam. Część mąki mielonymi migdałami zastąpiłam i z góry posypała nimi też. Zosia, mała córeczka Ani zjadła dwa kawałki naraz, więc pozwolę sobie przytoczyć tu przepis…

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 3-4 gruszek
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku (nie można go zastąpić świeżym)
  • ok. 40-50 g płatków migdałowych

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon, imbir, mielone migdały, całość wymieszać.

Gruszki umyć, obrać, pokroić w kosteczkę, odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym jajku, a następnie zawartość miseczki z mąka i resztą składników.

Dodać do masy gruszki i delikatnie wymieszać, tak by oblepiły się one dokładnie ciastem.

Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej mąka tortownicy o średnicy ok.24 cm

Posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez ok. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)

Smacznego!

ciasto migdałowe z gruszkami

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing rok temu
    Pięknie musi tam być u Ciebie na wsi.
    Aguś, ciasto pyszne, takie są najlepsze. 🙂

    gin86 rok temu
    Rewelacyjnie to ciacho wygląda; uwielbiam migdałowe ciasta, są takie wilgotne i pyszne po prostu 🙂 Z gruszkami to musiało być niebo na talerzu 🙂
    Świat jest zaskakująco mały 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *