proste i pyszne ciasto z morelami na kefirze jogurcie

Proste ciasto z morelami ( na kefirze )

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

proste i pyszne ciasto z morelami na kefirze jogurcie

Ciasto z gatunku tych prostych, domowych, sielskich, niepozornych, ale…przepysznych.

Lekkie ciasto na bazie kefiru i oleju z morelami, które po upieczenie oddają całą słodycz i charakterystyczny smak, a wszystko to przykryte słodką, maślaną kruszonką, która po upieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę na cieście. Obłęd. Już dawno żadne ciasto nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak to…

Można oczywiście upiec z innymi owocami (piekłam z truskawkami i rabarbarem), ale wersję z morelami polecam szczególnie.

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy (użyjcie jeśli macie domowy, naturalny, ja pominęłam)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 1/2 kostki (100g) masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Białka ubić, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier.

Miksując dodać kolejno żółtka i dolewać olej.

Do kefiru dodać proszek do pieczenia i wymieszać (uwaga, zrobić to w pojemniku większym niż szklanka, bo kefir zacznie buzować i nie nie zmieści się w szklance!).

Kefir z proszkiem dodać do ciasta i również zmiksować

Na koniec dodać (najlepiej przesianą) mąkę i całość wymieszać/zmiksować na wolnych obrotach.

Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.

Spód okrągłej tortownicy (ok. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką.

Przełożyć ciasto do foremki, poukładać na nim (tworząc okręgi) połówki moreli (skórką do dołu).

Ze składniki kruszonki zagnieść ją palcami, a następnie posypać nią ciasto.

Tak sobie teraz myślę, że jeśli macie garść czy dwie płatków migdałowych, to dodajcie je do kruszonki lub posypie nimi ciasto na koniec, mam przeczucie, że będą świetnie pasowały…

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. godzinę (gdy kruszonka zacznie się rumienić najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli  po wbiciu w ciasto nie jest nim obklejony, ciasto jest gotowe)

To najsmaczniejsze ciasto jakie jadłam tego lata. Naprawdę…

Ewuś dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *