puszysty tort straciatella

Puszysty tort stracciatella z kawową nutą

Aga Sz. PRZEPISY, torty 1 Comment

Puszysty jak chmurka kakaowy biszkopt nasączony kawą, bita śmietana, mascarpone i chrupiące płatki czekolady. Fajnie?

Słów kilka o biszkopcie, bo to on jest fundamentem smaku tego tortu. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt biszkoptów, ale z tak delikatną i puszystą jego wersją nie miałam jeszcze do czynienia. Niech Was nie zraża konieczność rzucenia nim o ziemię (poważnie…). Ja również miałam obiekcję, a teraz nie mogę się doczekać kiedy upiekę następny!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • ok pół szklanki mocnej kawy (do naponczowania biszkoptu)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao. Składniki, bardzo delikatnie wmieszać szpatułką, tak by dokładnie się połączyły.

Dno tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować). Delikatnie przełożyć ciasto do formy. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 min. do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70 g płatków ciemnej czekolady

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mascarpone. Ubić chwilę, dosypać płatki czekolady i wymieszać szpatułką by składniki się połączyły.

Przestudzony biszkopt, odwrócić do góry nogami, tak by spód znalazł się u góry. Przeciąć go na dwie części i nasączyć je przestudzoną kawą.

Nałożyć krem na pierwszą warstwę biszkoptu, przykryć drugą częścią, nałożyć resztę kremu na wierzchu i boki tortu. Ozdobić, np. czekoladowymi ziarenkami kawy. Gotowe 🙂

Uwaga: jeśli chcecie, by płatki czekolady były tylko wewnątrz tortu, do 1/3 kremu dodajcie ich tylko połowę i nałóżcie na pierwszy blat biszkoptu. Resztę pokryjcie kremem bez czekolady. Możecie wtedy z gładkiego kremu wyczarować szprycą do tortu rozetki, czy co tam lubicie. Tort będzie mniej chrupiący, ale bardziej elegancki 🙂

Comments 1

  1. Post
    Author

    deserowo 5 lat temu

    tort bardzo ładny, a rzucanie biszkoptu to zawsze dobra zabawa 😉
    Gość: [Droczilka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu

    Skoro jest kawowa nuta, to ciacho jest idealne dla mnie. Wygląda przesmakowicie.
    vegazone 5 lat temu

    Mniami! Czekolada, mascarpone i kawa w jednym deserze i nie potrzebuję nic więcej! Musi być pyszny.
    malgorzata.dz 5 lat temu

    No właśnie tego rzucania najbardziej się boję… 🙂 I nigdy nie odważyłam się jednak tego zrobić… 😀
    Ale trzeba przyznać, że torcik wygląda obłędnie! 🙂
    Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 5 lat temu

    Pyszystość i kremowość fajnie oddane na zdjęciach :).
    cuda.wianki 5 lat temu

    torty z kawa to nasze ulubione! :-))piekne fotki i jeszcze widze milosc do zbierania bibelotow jak u mnie (mowa o tym fioletowym woreczku, bo cos mi sie kojarzy, ze mam takie gdzies u mnie!) :-))
    majanaboxing 5 lat temu

    Wspaniały!
    Z kawą są super. W ogóle nie umiem oprzeć sie wypiekom kawowym:) A ten rzucany biszkopt znam i chętnie korzystam z tego przepisu od Doroty 🙂
    bernadeta75 5 lat temu

    bardzo apetyczne zdjęcia. śliczne.
    blenda2007 5 lat temu

    przepiękny:)
    20halina 3 lata temu

    dla mnie w pieczeniu biszkoptu najlepszą zabawą jest jego rzucanie – polecam :)))
    Gość: [marta] *.icpnet.pl 2 lata temu

    czy płatki ciemnej czekolady w kremie są jakieś gotowe konkretne, czy po prostu starłaś na tarce czekoladę ?? syn ma urodziny w sobotę przymierzam się do tego tortu, będe wdzięczna za odpowiedź
    Aga Sz. 2 lata temu

    Marta, to były gotowe ( Schwartau lub Lidl), ale spokojnie możesz potrzeć ulubioną czekoladę (sugerują deserową) na tarce o dużych oczkach i będzie ok 🙂 Smacznego no i najlepsze życzenia dla Syna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *