Scones

Aga Sz. babeczki & muffinki, pieczywo, PRZEPISY 1 Comment

scones

Brytyjski zwyczaj 5 o’clock zawsze bardzo mi się podobał. Nic dziwnego, przecież podwieczorek to mój ulubiony posiłek! Na moim ,,królewskim dworze” mamy co prawda zwyczaj ,,czwarta godzina” i pijamy wówczas kawę, ale czyż należy być otwartym na świat? Pewnie jestem beznadziejnie staroświecka, ale widok eleganckiego porcelanowego czajniczka mnie rozczula, a ideę codziennego zasiadania do podwieczorku o konkretnej godzinie, uważam za uroczy i nie dziwię się królowej Elżbiecie II, że tak o niego dba. W końcu to idealny czas, by pobyć razem z rodziną czy spotkać się z przyjaciółmi. Brytyjczycy do pijanej wówczas herbaty (z dodatkiem mleka), podgryzają ciasteczka lub kanapki. Bardzo popularne są tzw. scones, czyli coś pomiędzy ciastkami a bułeczkami. Ja przygotowałam wersję cytrynowo limonkową. Byłam zdziwiona jak mało z nimi pracy. Pół godziny dzieli Was od królewskiego podwieczorku!

Składniki:

  • 230 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła ( o temp.pokojowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok.150 ml mleka (+ trochę do posmarowania scones przed pieczeniem)
  • łyżka soku z cytryny i pół startej skórki z limonki

Do misy miksera przesiać mąkę z proszkiem i cukier. Wymieszać mikserem (dla miksera planetarnego przepis sugeruje prędkość 2) dodać masło i ponownie wymieszać, tak by powstały grudki. Nie przerywając miksowania wlewać mleko, sok z cytryny i skórkę z limonki, aż całość zacznie się zlepiać w ciasto.

Wyłożyć je na stolnice lekko posypaną mąką i przez krótką chwilę wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować na grubość 2 cm i wycinać z niego, foremką lub kieliszkiem 2 cm koła.

Układać scones na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętając o niewielkich odstępach) i posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 10 min., do momentu aż urosną i się zarumienią. Najlepiej wyciągnąć jednego i przeciąć sprawdzając, czy w środku nie ma śladów surowego ciasta.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    edysia79 5 lat temu
    Urocze zdjęcia, a łyżeczka cudowna, nigdy wcześniej takiej nie widziałam!
    I jakie masz piękne serwetki w tle 😉

    vanilia81 5 lat temu
    Edysiu, łyżeczka należy do mojej córeczki, dostała ją od mamy chrzestnej. Uwielbiamy ją, a za serwetki należy Ci się duuuuuuży buziak. Dziękuję…

    Gość: [agad24] *.zabrze.vectranet.pl 5 lat temu
    Masz wspaniałe przepisy, piękne zdjecia, nic tylko kucharzyc z Twoimi przepisami
    a za mna chodzi sernik….. moze czas go upiec, albo babeczki waniliowe z gruszką
    dzięki za ten blog 🙂

    vanilia81 5 lat temu
    Aga24 takie słowa dodają skrzydeł. Blog (jak każde hobby) to okropny złodziej czasu, ale to najpiękniej skradziony czas, a słowa takie jak Twoje i fakt, że korzystasz z przepisów, to najpiękniejsza dla mnie nagroda, to ja dziękuję… :*

    Gość: [whiness] *.superkabel.de 5 lat temu
    Mam wielki sentyment do tych bułeczek, w dzieciństwie moja mama piekła je bardzo często, podając z domowymi konfiturami lub bitą śmietaną. Idealny smak.

    ggosia9 5 lat temu
    Marmolada cytrynowa z lidla kupiona i zjedzona, była pyszna, a ta łyżeczka w cukrze po prostu boska:)

    vanilia81 5 lat temu
    Whinness w takim razie mama zapewniła Ci cudne wspomnienia 🙂 Te kulinarne są bardzo ważne, dla kształownia naszej osobowości w przyszłości. Tak myślę…

    Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 5 lat temu
    Bardzo lubię scones i produkty z tygodnia brytyjskiego w Lidlu :).
    Piękna łyżeczka!!

    majanaboxing 5 lat temu
    Fajniutkie te bułeczki i śliczne zdjęcia, klimatyczne:)

    vegazone 5 lat temu
    No i co Ty narzekasz na swoje zdjęcia”z góry”? Widzę, ze bardzo ładnie Ci wychodzą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *