amarantuski

Serduszkowe amarantuski

Aga Sz. ciasteczka, fit 0 Comments

amarantuski

Urocze, składające się w 100%  ze zdrowych składników ciasteczka serduszka, których bazą są preparowane ziarna amarantusa. To taki rodzaj słodkości, której nie musimy dzieciom odmawiać i całe szczęście, bo one chętnie po nie sięgają. Bez jajek, glutenu, nabiału i cukru. Fajna baza do eksperymentów, następnym razem z pewnością przemycę w nich też ziarna chia.  Polecam!

Składniki:

(na ok. 20 sztuk)

potrzebne będą trzy arkusze papieru do pieczenia

szklanka o pojemności 250 ml.

  • 1 szklanka preparowanego amarantusa (tzw.poppingu)
  • 1/2 szklanki jasnego sezamu
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu( w oryginale 1 łyżeczka) opcjonalnie
  • szczypta soli

Na patelni podprażyć ziarna słonecznika, sezamu i siemię lniane, aż nabiorą złotego koloru.

W  większym rondelku zagotować miód z cynamonem i solą. Kiedy miód zacznie bulgotać dodać popping z amarantusa i podprażone ziarna z patelni.

Całość dokładnie wymieszać.

Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia o wymiarach ok 30×30. Na jeden z nich wysypać mieszaninę, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować masę na grubość min. pół centymetra.

Usunąć papier z wierzchu, odczekać chwilę (ciasteczka łatwiej będą się wykrawać, gdy masa trochę przestygnie i stwardnieje) i wykrawać ciasteczka. Warto pomiędzy kolejnym wykrawaniem maczać foremkę w oleju 9ciasto nie będzie się kleić do foremki).

Ciasteczka przełożyć na blachę i piec w temp. 150 stopni C. przez 15 min. lub do czasu aż zrobią się złote.

Przed podaniem wystudzić.

Przepis znalazłam w przeuroczej (jak sama autorka, którą miałam przyjemność poznać osobiście) książce ,,Fit  słodkości” Kingi Paruzel.

Serdeczności

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *