Sernik królewski

Aga Sz. PRZEPISY, serniki 1 Comment

sernik królewski

Żaden inny sernik nie kojarzy mi się tak bardzo z moją mamą jak ten. Mało tego, myślę, że moja mama mogłaby wypowiedzieć dokładnie to samo zdanie, bo przepis mamy od Babci. Nie trudno się zatem domyśleć, że czekam na dzień, w którym upiecze go moja córka…

Po wyciągnięciu go z piekarnika, jest pięknie wyrośnięty i może się wydawać, że będzie puchaty. Nic podobnego, po ostygnięciu obniża się, a pół kilograma masła w jego wnętrzu sprawia, że cieszy nas swoją zwartą, konkretną aksamitną konsystencją.

Nie jest to ciasto, którym możemy się bezkarnie zajadać. To kaloryczna wersja eleganckiego sernika, która dobrze się sprawdzi przy specjalnych okazjach.

Zmniejszyłam w przepisie ilość cukru, a dodałam więcej kakao. Ciastem można spokojnie wysoko wyłożyć boki, na pewno nie zabraknie go na górę (mi nawet zostało)

W najbliższą sobotę Dzień Matki, może warto go upiec?

Składniki ciasta ciemnego:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 40  g kakao (dałam znacznie więcej)
  • 1 jajko
  • 1 proszek do pieczenia (mały)

Z podanych składników zagnieść ciasto w kulkę i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Składniki masy serowej

  • 500 g białego mielonego sera
  • 3 jajek
  • 250 g masła
  • 250g cukru (dałam 200 g)
  • cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy w proszku

Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo masło, następnie wsypać budyń. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą.

Dno i boki tortownicy (dobrze ją zabezpieczyć masłem i oprószyć mąką, lub na spód położyć folię aluminiową, a boki wysmarować masłem) wyłożyć 2/3 częściami ciasta. Nie trzeba go rozwałkowywać, można to zrobić palcami, dociskając kawałki do ścianek tortownicy. Na przygotowany tak spód wylać masę serową, a na górę położyć kawałki pozostałego ciasta kakaowego.

Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 175°C. Jeśli zacznie za bardzo się brązowić, można je przykryć pergaminem. Po tym czasie zostawić na chwilę w piekarniku, po czym wyciągnąć ( np. na metalową kratkę) i ostudzić do końca.

sernik królewski

Comments 1

  1. Post
    Author

    izaa_a 5 lat temu
    bardzo lubie ten sernik…;)) ale mi smaka zrobiłas swoimi zdjęciami

    Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl 5 lat temu
    Zapowiada się wspaniale! pycha

    majanaboxing 5 lat temu
    Kochana , ten sernik wygląda obłędnie! Uwielbiam go i robiłam kilka razy. Pyszny i faktycznie świetnie nadaje sie na specjalne okazje. 🙂
    Ściskam ciepło:*

    judik1119 5 lat temu
    Jest tak piękny i apetyczny, że zdecydowanie zasługuje na miano królewskiego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *