sernik londyński nigelli lawson

Sernik londyński (Nigelli Lawson)

Aga Sz. PRZEPISY, serniki 1 Comment

sernik londyński nigelli lawson

O serniku pieczonym w kąpieli wodnej słyszałam już dawno, ale trochę z braku foremki o małej średnicy, a trochę z obawy przed tym nieco niebezpiecznym przedsięwzięciem zwlekałam z jego upieczeniem. Nadszedł jednak moment, kiedy ciekawość wygrała z obawami i oto on. Mówi się, lepiej późno niż wcale, ja jednak żałuje, że 26 lat żyłam nieświadoma jego smaku…Ma w sobie wszystko to, co w sernikach najlepsze. Połączenie intensywnego, kremowego smaku z lekkością sernika na zimno, taki w skrócie jest ten sernik.

Spód :

  • 150 g ciasteczek ( ja użyłam pełnoziarnistych digestive)
  • 75 g rozpuszczonego masła

Masa :

  • 600 g serka trzykrotnie mielonego (użyłam chudego, ale niewątpliwie półtłusty będzie jeszcze lepszy)
  • 150 gram cukru pudru
  • 3 jajka (zawsze używam tych w rozmiarze L)
  • 3 żółtka
  • ekstrakt waniliowy, aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 1 ½ łyżeczki soku z cytryny (dałam trochę więcej)

Polewa:

  • 145 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstrakty wanilii

Ciasteczka zmielić, lub przełożyć do woreczka i rozgnieść np. wałkiem do ciasta na drobne okruchy. Wymieszać z roztopionym masłem i mieszanką wypełnić spód foremki (małej najlepiej 20-23 cm). Mocno docisnąć łyżką lub dłonią w dno, odstawić do lodówki, aby masło stężało.

Serek (najlepiej w temp. pokojowej) zmiksować z cukrem, bijać kolejno jajka, żółtka, wanilię i sok z cytryny ciągle miksując.

Foremkę, w której będziemy piekli sernik szczelnie owinąć folia aluminiowa (dwukrotnie), na schłodzony spód wlać masę serową i formę umieścić w drugiej, większej do której należy wlać gorącą wodę do polowy wysokości formy z sernikiem. Ostrożnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 min (lub do momentu, kiedy góra będzie na tyle ścięta, ze utrzyma polewę. Składniki polewy zmiksować i posmarować wierzch sernika i piec jeszcze 10 min (ja piekłam trochę dłużej). Ostrożnie wyjąć, odwinąć folie i zostawić do ostygnięcia. Idealnie jest po wystygnięciu pozwolić mu poleżeć całą noc w lodówce.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    mamaewy 10 lat temu
    Ale mi smaku tym sernikiem narobiłaś….:) Aż zgłodniałam!

    mamaewy 10 lat temu
    Zapomniałam dopytać: a co to za ciastka pełnoziarniste degestive???

    Aga Sz. 10 lat temu
    Digestive to takie ciasteczka pełnoziarniste . Dostępne są w wersji czekoladowej i zwykłej, której użyłam, wpisz w googlach ,,digestive” to zobaczysz jak wyglądają 🙂 A serniczek rewelka, chyba w weekend zrobię replay…

    dorotus76 10 lat temu
    Jak patrzę na ten serniczek to również mam ochotę na replay ;), to jeden z moich ulubionych serników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *