sernik z jeżynami

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY, serniki 1 Comment

sernik z jeżynami

Czarne, wyrafinowane w smaku siostry malin. Pyszne i aromatyczne zarówno te drobne, leśne, jak i dorodne, ogrodowe. Jeżyny…Zaprzyjaźniłam je z sernikiem, dodały mu fajnego akcentu smakowego, stanowiąc jednocześnie jego ozdobę. Jest to jakiś sposób na pożegnanie lata…

Składniki spodu:

  • 150 g ciasteczek zbożowych
  • 70 g masła

składniki masy serowej:

  • 700 g mielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 3 duże jaja
  • łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu wanilii
  • galaretka cytrynowa, leśna lub Tortenguss
  • kobiałka jeżyn

Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową.

Ciasteczka przełożyć do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta- możliwie jak najdrobniej. Powstałe okruszki przesypać je do miseczki. Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, by uzyskać jednolitą, wilgotną masę. Wyłożyć nią spód i boki przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, po czym całość wstawić do lodówki na 15 min.

Piekarnik nastawić na 175°C.

Ser zmiksować, dosypując cukier, cukier waniliowy i pojedynczo jajka.

Wyjąć tortownicę z lodówki, na spód wylać połowę masy. Rozsypać na nią kilka garści umytych, osuszonych jeżyn i przykryć je resztą masy.

Piec ok. 50 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim sernik jeszcze przez kwadrans. Następnie wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Wystudzony sernik ozdobić resztą jeżyn i polać cienka warstwą tężejącej galaretki (przygotowanej według przepisu na opakowaniu). Wystarczy połowa opakowania.

Przed podaniem sernik powinien poleżeć kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 4 lata temu
    Sernik wygląda wspaniale!

    Gość: [aga] *.rybnet.pl 4 lata temu
    Jaka jest średnica blachy?

    Gość: [ladylaura] 90.170.94.* 4 lata temu
    Jak z najlepszej cukierni,pozdrawiam.

    Gość *.echostar.pl 4 lata temu
    Ja nie mogę! Możesz wierzyć lub nie, ale tez miałam w planach weekendowych sernik z jezynami. 🙂 Całe szczęście, że nie dostałam jeżyn i kupiłam skladniki na brownie, bo nie miałabym słodkiego wpisu na ten tydzień 🙂

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    piękny!

    Aga Sz. 4 lata temu
    Dziękuję Wam bardzo… 🙂

    Echostar ja ten sernik upiekłam (i sfotografowałam) w ubiegłym roku o tej porze, nie zdążyłam go wówczas dodać i dopiero teraz ma na blogu premierę 🙂

    Aga- 24 cm 🙂

    karmel-itka 4 lata temu
    och, ale wygląda, cudowny!

    majanaboxing 4 lata temu
    Przepiękny jest ten sernik! Cudowne zdjęcia i po prostu mniam,mniaaaam 🙂

    Gość: [Kulinarna Fuzja] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Jak u Ciebie pięknie ! I sernik pierwsza klasa 🙂

    bhp-nadican 4 lata temu
    Co za serniczek 🙂

    gin86 4 lata temu
    Ależ cudowny ten sernik! Zakochałam się 🙂

    Gość: [Basia] *.internetdsl.tpnet.pl 2 lata temu
    Tak najbardziej to mi się ten talerz podoba 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *