Sernik z wiśniową frużeliną

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY, serniki 1 Comment

Lato w pełni! Zawsze z ogromną radością przyjmuję wiadomość, że te rubinowe klejnoty nadają się już do zrywania. Każdego roku mrożę je, by w środku zimy móc wyczarować tort Szwardzwaldzki. Tym razem frużeliną, którą ten tort przekładam, pokryłam górę sernika. Serniczka właściwie, bo wypiek ma 20 cm przekroju, co jest idealną porcją dla 8 osób. Agnieszka z której opinią (nie tylko dotyczącą fotografii…) bardzo się liczę, kiedy go spróbowała, przymknęła błogo oczy i powiedziała żartobliwie ,,zezwalam na publikację”…Więc publikuję, dzieląc się z Wami tym co dobre.

Do zrobienia spodu wykorzystałam ciasteczka owsiane, bo takie miałam pod ręką, jeśli jednak chcecie by sernik nabrał bardziej szwardzwaldzkiego charakteru, użyjcie ciasteczek czekoladowych (najlepiej półsłodkich, np. digestive).

Spokojnie możecie upiec go w foremce 23-24 cm, ciasteczek na spód wystarczy, jeśli nie wypełnienie boków i spodu, to samego spodu na pewno. Warstwa serowa, będzie po prostu niższa.

Składniki spodu:

  • 120 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka rozkruszyć ( wsypać do grubszego woreczka i potraktować wałkiem lub rozdrobnić za pomocą malaksera) na drobne okruszki. Następnie wlać do nich masło i wymieszać. Dno okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, lekko przyciskając. Odstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 250 g mielonego, białego sera
  • 200 g serka wiejskiego (tzw. cottage cheese, ziarnisty)
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • skórka starta z cytryny
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Ziarnisty serek rozdrobnić w malakserze lub dokładnie za pomocą widelca, dodać do niego serek sernikowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny, dokładnie połączyć składniki.Gdyby masa sprawiała trudności w wymieszaniu, można to sobie ułatwić dodając 1 białko (ja nie musiałam)

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać cukier. Stopniowo połączyć z masą serową, delikatnie tak by nie opadła.

Przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 30 min., po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C i piec kolejną godzinę, aż środek ciasta będzie upieczony (a nie mokry i zapadający się). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto do ostygnięcia.

frużelina wiśniowa:

  • 400 g mrożonych wiśni
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wiśnie po rozmrożeniu puszczą sok. Należy zlać go jak najwięcej się da. Jeśli nazbiera się szklanka to super, jeśli mniej dopełnijcie wodą, by było go min. szklanka. 2/3 szklanki soku wlać do rondelka, w reszcie rozmieszać łyżkę (lub więcej jeśli soku macie więcej) mąki ziemniaczanej i 2-3 łyżki cukru. Kiedy sok w rondelku zacznie wrzeć wlać do niego sok z mąką i cukrem i intensywnie mieszać. Gdyby masa była trudna do mieszania, dolać wody. Dosypać wiśnie, wymieszać całość i krótką chwilę pogotować.

Przestudzoną frużelinę nałożyć na wystudzony sernik.

Smacznego!

sernik z frużeliną wiśniową

Comments 1

  1. Post
    Author

    kuchnia_breni 5 lat temu
    Piękne zdjęcia, na pewno deser był przepyszny 🙂

    kuchnianadorobku 5 lat temu
    Sernik wygląda smakowicie, ale zachwyciła mnie również patera… Rewelacyjna jest.

    Gość: [Patka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Pytanie za 100 punktów 😉 gdzie kupiłaś tą patere?

    Aga Sz. 5 lat temu
    Breniu dziękuję, myślę, że jego wygląd odpowiada smakowi 🙂

    kuchniana dorobnku- bardzo dziękuję!

    Patka- to nie jedna pater, a to tysiąc pater w jednej ! Wstążeczki można wymieniać 😉 Kupiłam (jakiś czas temu) w Tk Maxx, trzeba polować, z tej serii były też patery na owoce na nóżce 🙂 Uwielbiam ją i cieszę się, że podoba się również Tobie 🙂

    Gość: [Patka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Ona jest rewelacyjna! no i te wstążeczki można zmieniać jak się chce 😉

    Aga Sz. 5 lat temu
    Patka to zdecydowanie jej największy atut, mam mnóstwo tych wstążeczek w kropki, krateczki, we wszystkich chyba kolorach i jak ten świstak co zawijał w sreberka, ja siedzę i przeplatam wstążeczki (dobre na uspokojenie) 😉

    ugotujmy 5 lat temu
    jest piękny z tymi Twoimi wisienkami!

    malgorzata.dz 5 lat temu
    Czy ja już pisałam Agnieszko, że zaklinanie „nie lubię, nie lubię…” nie pomaga? 🙂
    Wiesz, jak bardzo apetycznie on wygląda? A ja wcale nie jestem aż tak bardzo sernikowa… 🙂

    cuda.wianki 5 lat temu
    ojej, wyglada cudnie na tej paterze! perfekcyjny pani Bree ;-))

    majanaboxing 5 lat temu
    Prześliczny ten serniczek kochana! A paterę masz cudną. Też bym chciała 🙂
    Uściski:*

    Gość: [Evitaa] *.play-internet.pl 5 lat temu
    Nie mogę oczu oderwać od tych zdjęć… Dobrze, że ciasto w piekarniku, bo mogłoby być ciężko ;). Pozdrawiam serdecznie!

    deserowo 5 lat temu
    baaardzo apetyczny 🙂 piękny i kuszący 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *