świąteczne ciasteczka czekoladowe

Świateczne ciasteczka czekoladowe

Aga Sz. Boże Narodzenie, ciasteczka, czekoladowe, PRZEPISY 0 Comments

świąteczne ciasteczka czekoladowe

Takie niby nic.

Ciasteczka upiekłam.

Proste takie. W sumie nawet na wyrost czekoladowymi nazwane, bo czekolady w nich zero.

Kakao tylko. Łyżek kilka.

Kruche, delikatne.

Bardzo smaczne w tej swej prostocie to fakt. Obsypane posypką hojnie, bo świąteczne już trochę przecież, a ekscytacje wywołały u dzieci mych taką, że pół wsi słyszało.

Bo dla Mikołaja upiekłam, pytając je czy takie mogą być…

Z buteleczka mleka dziś mu na blacie w kuchni na noc, tradycyjnie zostawimy, licząc, że nie ma nietolerancji glutenu i alergii na kakao…

Fajnych Mikołajek Kochani!

W ubiegłym roku karmiliśmy Mikołaja bułeczkami drożdżowymi z czekoladą

Składniki:

na ok. 24- 30 ciasteczek

  • 250 g miękkiego masła
  • 130 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 40 g kakao w proszku
  • 300 g maki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Najprościej zmiksować wszystkie składniki w malakserze (bez przesiewania maki i kakao)

Jeśli jednak korzystamy z miksera to…

Masło miksować z cukrem do uzyskania miękkiej, puszystej masy.

Wmieszać przesiane kakao.

Mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia i również dodać do masy.

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia

Podebrać z ciasta kawałek wielkości orzecha włoskiego, ukręcić z niego kulkę, położyć na blaszce i spłaszczyć na gruby placuszek.

Czynność powtórzyć, aż do wykończenia masy, pamiętając o zachowaniu odstępu między ciasteczkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170º C przez 15 min.

Jeśli pieczemy dwie blachy naraz piec korzystając z termoobiegu.

Gotowe ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone, spokojnie dojdą stygnąc.

Po wyciągnięciu z piekarniku położyć blachę na 15 min. na chłodnym podłożu.

Po tym czasie przenieść je na metalowa kratkę, na której po ostygnięciu będą polewane polewa i ozdabiane.

Polewa bankowo będzie spływała, warto więc podłożyć pod kratkę kawałek papieru, unikniemy czyszczenia blatu.

Polewa i przybranie:

(można zmniejszyć ilość składników o połowę i ozdobić tylko połowę ciasteczek, nie wszyscy dorośli lubią posypki…)

  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 175 g cukru pudru
  • 60 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • posypka

Wszystkie składniki umieścić i podgrzać w rondelku, mieszając(najlepiej trzepaczka) do uzyskania gładkiej masy.

Zdjąć z ognia, odstawić na 10 min.

Polewać wierzch kilku ciasteczek polewa (nie wszystkich naraz, bo polewa dość szybko zastyga, a do zastygniętej nie przyklei nam się posypka!).

Ozdobić posypka w ulubionym kolorze.

Odstawić do ostygnięcia.

Ciasteczka można upiec do 5 dni przed podaniem i przechowywać w szczelnym pojemniku, przekładając je pergaminem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *