szarlotka sypana

Szarlotka sypana (najłatwiejsza pod słońcem)

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, szarlotki 1 Comment

szarlotka sypana

Gdyby nie fakt, że o istnieniu tej szarlotki nie miała pojęcia moja mama, byłabym przekonana, że jestem ostatnią osobą na świecie, która się o niej dowiedziała (a tak uważam, ze jestem przedostatnią). Sposób i łatwość jej wykonania jest tak banalny, że aż śmieszny i niewiarygodny.

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Dominiki, która z pieczeniem ma tyle wspólnego co ja z fizyką kwantową. Ktoś w moim towarzystwie podziękował jej kiedy za ten przepis. Kiedy już upewniłam się, że się nie przesłyszałam, zapytałam dlaczego nic o nim nie wiem. Odpowiedziała, iż sądziła że jest zbyt prosty by mi o nim wspominać… Od tej pory piekłam go już wiele razy. Zmniejszyłam tylko ciut ilość cukru i masła. To mój ulubiony jesienny, słodki wypiek last minute.

Cała zabawa polega na wsypaniu suchych składników do trzech szklanek, połączeniu ich, wymieszaniu, ponownemu rozdzieleniu do szklanek, a następnie rozsypywaniu zawartości kolejnych szklanek na przemian z tartym jabłkiem. Ostatnią warstwę stanowi tarte masło, które pod wpływem temperatury topi się wnikając w niższe warstwy, tworząc z cukrem u góry chrupiącą skorupkę. Bez jajek, bez miksera, bez stresu, że coś się nie uda (bo uda się na pewno).

Dzieci uwielbiają pomagać w jej przygotowaniu ( sprawę napełniania i rozdzielania zawartości szklanek moja 6 letnia Maja opanowała do perfekcji) i przepadają za jej smakiem

Szarlotkę sypaną po prostu trzeba upiec!

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (mieszam biały z brązowym 1:1)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 g masła
  • 1 kg jabłek (4-5 sztuk)
  • opcjonalnie kilka szczypt cynamonu
  • trochę masła i mąki/bułki tartej do wysmarowania foremki

Foremkę o średnicy 20-24 cm wysmarować masłem, obsypać mąką lub bułką tartą. Spód foremki od zewnątrz można zabezpieczyć folią, na wypadek gdyby masło miało wypłynąć.

Mąkę, kaszkę manną, cukier i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać i ponownie rozdzielić do trzech szklanek.

Zawartość pierwszej szklanki rozsypać na spód przygotowanej foremki, zetrzeć na to połowę jabłek, oprószyć je cynamonem.

Posypać suchymi składnikami z drugiej szklanki i zetrzeć pozostałe jabłka (opcjonalnie z cynamonem)

Ponownie posypać warstwę jabłek, którą przykryć zawartością ostatniej szklanki.

Na wierz tak przygotowanego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mocno schłodzone masło.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. godzinę

Najlepiej kroi się ją gdy przestygnie, choć podana na ciepło z lodami waniliowymi smakuje wspaniale.

Smacznego!

szarlotka sypana

szarlotka sypana prosta

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Szefowa kuchni] *.dynamic.chello.pl 3 lata temu
    To jednak nie ja byłam ostatnią, która się o niej dowiedziała. :)) Ten przepis króluje na blogach, na pewno wkrótce i ja spróbuję!

    mikimama 3 lata temu
    To moja najulubieńsza szarlotka!

    Gość: [Wiewióra] *.dynamic.chello.pl 3 lata temu
    Cudne zdjęcia ależ bym zjadła takiej szarlotki!

    ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
    Chyba spróbuję. Powstanie albo pyszne ciastko, albo pyszna notka ;-)))

    Aga Sz. 3 lata temu
    Szefowa kuchni- ko-nie-cznie! 😉
    mikimama- u mnie też czołówka
    Wiewióra no to łap za szklanki…
    Ojciec Www- dlaczego czytając Twój komentarz przypomniał mi się cytat ,,Tak czy inaczej żeń się: jeżeli znajdziesz dobrą żonę, będziesz szczęśliwy, jeśli złą zostaniesz filozofem” ? 🙂

    lucynella 3 lata temu
    Najłatwiejsza, ale też jedna z najsmaczniejszych 🙂 Uwielbiam jeszcze ciepłą!

    majanaboxing 3 lata temu
    Pyszna jest, uwielbiam! Piękne zdjęcia Kochana. Pozdrowienia:)

    Gość: [youstynka] *.adsl.inetia.pl rok temu
    Pyyychota!!!!Ja też nie znałam przepisu aż do dzisiaj. Nawet nie słyszałam 😉 Raz dwa i gotowe, żeby włożyć brzuszka 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *