deser z jezynami

Szybki deser z jeżynami, ciasteczkami amaretti, bita śmietana i ajerkoniakiem

Aga Sz. desery, PRZEPISY 1 Comment

deser z jezynami

Najpierw odkryłam w lodówce resztkę gęstego, domowego ajerkoniku, potem znalazłam (ukrytą skrzętnie przed resztą domowników) paczkę moich ukochanych ciasteczek amaretti (zakupionych w czasie tygodnia włoskiego w Lidlu). Następnie pokłułam nogi w krzakach jeżyn zbierając owoce (nigdy nie chodźcie na jeżyny w szortach!) i tak powstał ten ekspresowy deser. Smaczny dodajmy. Lubię jak coś kwaśnego ( jeżyny) równoważy słodycz ( ajerkoniak) i gdy coś chrupiącego (ciasteczka) spotyka się z czymś miękkim (bita śmietana). Dużo słońca Kochani!

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 20 szt.migdałowych ciasteczek amaretti
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki gęstego ajerkoniaku
  • ok. szklanki jeżyn

Przygotować 4 szklanki/pucharki, w których podawany będzie deser.

Do każdej pokruszyć po 5 ciasteczek amaretti.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać ajerkoniak,krótko zmiksować, lub wymieszać.

Masę nałożyć na ciasteczka, a na niej umieścić po garści przebranych, umytych jeżyn.

Najlepiej podawać od razu.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 2 lata temu
    Świetny deserek Aguś. Mam na taki ochotę. 🙂
    Pozdrowienia

    Gość: [Marzena] *.play-internet.pl 2 lata temu
    Bardzo mi się podoba ten deserek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *