Szybkie ciasto z jabłkami

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

łatwe ciasto z jabłkami

Mąka, cukier i jajka są w każdej kuchni, jeśli szczęśliwie posiadacie jeszcze trzy jabłka to możecie je śmiało upiec . To takie połączenie babki i biszkoptu, naprawdę bardzo przyzwoite w sytuacji, kiedy za pół godziny mamy niezapowiedzianych wcześniej gości 🙂

Składniki:

  •  3 średnie jabłka (wiadomo najlepiej deserowe)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek cukru pudru
  •  3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i tarta bułka do formy.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Okrągłą formę do tarty posmarować masłem, wysypać bułką tartą, ułożyć cząstki owoców. Jajka, mleko, mąkę, olej, cukier puder i proszek do pieczenia zmiksować na gładkie ciasto. Ciastem zalać jabłka. Piec około 20 min. w temp. 180 stopni C. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Do ciasta można dodać trochę startej skórki z cytryny, a cząstki jabłek oprószyć cynamonem 🙂

Smacznego!

łatwe ciasto z jabłkami

Comments 1

  1. Post
    Author

    the_city 9 lat temu
    Wygląda wspaniale, ale napisz proszę ile wzięłaś mąki i jakiej i czy może byc oliwa zamiast oleju:) Pozdrawiam serdecznie

    Aga Sz. 9 lat temu
    the_city maki 3/4 szklanki, oliwa z oliwek może oczywiście być choć moim zdaniem po pierwsze to malo ekonomiczne rozwiązanie, a po drugie oliwa (np. z oliwek) jest jednak bardziej wyrazista w smaku niz olej np. rzepakowy, w tym przypadku te pare łyżek nie zaszkodzi i nie przyćmi smaku, ale dodawana w wiekszych ilościach może wpłynąć na smak. Pozdrawiam i smacznego 🙂

    majanaboxing 9 lat temu
    Vanilko, sliczne jest to ciasto! NA pewo do wyprobowania, swietne! 🙂
    ebe4 9 lat temu

    Na wstępie powiem, że kiepska ze mnie kucharka, dlatego do uczynienia tego ciasta skusiło mnie określenie szybkie;p A i tak nie wyszło, siedziało w piekarniku aż 40 minut bo nie chciało sie upiec. Ciekawe co źle zrobiłam tym razem.

    kamelia_2 8 lat temu
    Zrobiłam dziś to ciasto, skuszona czasem przygotowania. Wyszło! Było bardzo smaczne. Wzięłam dużą formę, więc było niewyrośnięte i dlatego dzieci je nazwały „pizzą z jabłkami”. Nie został ani kawałeczek. Polecam! Będę piekła co tydzień 🙂

    Aga Sz. 8 lat temu
    Kamelio Bardzo sie ciesze i gratuluje kreatywnych Dzieciaczków 😉

    aga6696 8 lat temu
    Pyszne ciasto, rewelacyjnie proste i do tego extra szybkie!
    Gdy tylko mam 3 wolne jabłka od razu robię to ciasto – zresztą sprawdza się również dla gości zapowiadających się na godzinę przed przyjazdem!!!!;)
    Znalazłam je w sezonie „jabłkowym” i wykorzystuje do dziś…
    Więcej takich przepisów! Pozdrawiam!!! ;D

    Aga Sz. 8 lat temu
    Aga u mnie dokładnie tak samo, jak mam trzy jabłka lub nagłych gości zaraz je piekę 😉 pozdrawiam

    8_ewa 8 lat temu
    wlasnie piecze mi sie to ciasto w piecu , zobacze jak wyjdzie i dam wam znac pozdrawiam

    andziaa13 8 lat temu
    piekłam już 2 razy tarte z tego przepisu i wyszła jak na obrazku.wspaniały smak!

    madziasz 7 lat temu
    właśnie stygnie, ja dodałam jeszcze kakao do ciasta i powidła śliwkowe na jabłka;) może przekombinowałam ale w ciąży więc wybaczcie;) dam znac jak skosztuję…

    Gość *.aster.pl 5 lat temu
    kurcze… ja wzielam skladniki podwójnie bo chcialam zeby mi wyroslo takie wysokie…. i niestety… ale wyszedł mi zakalec :/

    Aga Sz. 5 lat temu
    ojej aster przykro mi 🙁

    Gość: [darth] *.rzeszow.mm.pl 5 lat temu
    Klawe ciacho 🙂 i gotowe w pół godziny 🙂

    Gość: [Gosiak] *.254.e-malbork.net 5 lat temu
    Ciasto zrobiłam, własnie zjadlłam jeden kawałek i idę po dokładkę 🙂 Pyszne, proste i szybkie, polecam! 🙂

    Gość: [KingKong] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 5 lat temu
    Właśnie się zajadam 🙂 Faktycznie, jabłka najlepiej deserowe, miałam słodkie i suche, nie powaliła mnie ta wersja na kolana, ale z deserowymi to musi być „niebo w gębie” 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu
    KingKong to ciasto piekłam kilka lat temu, dziś pewnie oceniłabym je na przyzwoite. Na dzień dzisiejszy polecam Tartę Tatin (Pascala). To jest niebo w gębie 🙂 Spróbuj koniecznie! (jesli lubisz karmel) pozdrawiam

    weronika-antosik 5 lat temu
    Ciasto właśnie się piecze… Ciasta to moja pięta Achillesowa, ale mam nadzieję, że może ten przepis pozwoli mi to zmienić?! Już wiem, że dałam za dużo oleju (6 łyżek zamiast 4), ale mam małe łyżki stołowe, więc…. ehhhh….
    Jeśli mi wyjdzie postawię sobie pomnik, a mąż będzie dumny. 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu
    weronika-antosik No to trzymam kciuki.

    Gość: [c.kasia91] *.warszawa.vectranet.pl 4 lata temu
    na moje szczęście zapomniałam o wyłączeniu ciasta;p piekło się ok 30min a i tak na górze po przekrojeniu było płynne i niedopieczone, nie mam pojęcia co się stało bo w kuchni nie mam raczej wpadek;p wstawiłam jeszcze do piekarnika, może uratuje;) pozdrawiam

    Gość: [Kociara] *.tvk-net.pl rok temu
    Mniam … przepyszne jest to ciasto. Jak piekło się w piekarniku to pachniało na cały dom !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *