szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego

Aga Sz. ciasteczka, małe słodkości, PRZEPISY 1 Comment

szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego, cudownie obklejonego słodka masa krówkową to przysmak znany z PRL-u. Jest więc szansa, że przygotowując je przywołacie wspomnienia z dzieciństwa. Banalnie proste i super szybkie w wykonaniu. Trochę zapomniane, a szkoda, bo idealne na np. przyjęcie urodzinowe dla dzieci.

Składniki:

  • 80 g preparowanego ryżu
  • 300 g cukierków krówek (dowolnych, mlecznych)
  • 100 g masła
  • płaska łyżka gorzkiego kakao (dla koloru)

Krówki kroimy lub przełamujemy na pół, dodajemy masło i topimy na małym ogniu mieszając.

Odstawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy preparowany ryż i mieszamy, tak by masa dokładnie go obkleiła.

Możliwie szybko formujemy kulki. Masa jest bardzo ciepła, więc ułatwiam sobie pracę nabierając ją metalową gałkownicą do lodów. Porcje są wówczas równe i z tworzą zgrabne kulki. Każdą szyszkę przekładam do papilotki do muffinek ( te moje maja ok, 2,5 cm w podstawie, są mniejsze od tradycyjnych)

Można oczywiście uformować kulki mniejsze, takie na ,,jeden ząb” lub pokusić się o nadanie im kształtu prawdziwej szyszki.

szyszki

Comments 1

  1. Post
    Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *