Tarta cytrynowa

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY, tarty 1 Comment

Powiem krótko. Trochę na tym świecie żyje, wielu słodkich rzeczy próbowałam, ale po skosztowaniu tej tarty wiem, że niczego więcej w temacie deserów od życia nie oczekuje. Jest GENIALNA. Bije od niej świeżością, orzeźwia, pachnie i cieszy oko. Od miesiąca piekę ją co tydzień i mogłabym jeszcze i jeszcze i jeszcze… Na mojej słodkiej liście ,,Top ten” w czołówce. Ba! To podium! Przepis znalazłam u Dorotki z bloga Moje Wypieki i skoro Ona zachwala, mało tego umieściła przepis na nią w swojej książce, to chyba coś znaczy! To ile macie cytryn w lodówce? Wystarczy?

Składniki na spód :

  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:

  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa cytrynowa – wszystkie składniki zmiksować (po skosztowałam tej słonecznej mieszanki będziecie już mieć pewność, że nie przesadzam…)

Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim dno formy na tarty lub dno i boki tortownicy o przekroju ok.24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, fasolę, groch, cokolwiek co unieruchomi dno. Tak przygotowane ciasto podpiec w temp. 200ºC przez 15 minut. Następnie papier i obciążniki usunąć i piec jeszcze 5 minut, aby spód się zarumienił.

Na tak podpieczoną tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temp. 180ºC, aż tarta się ,,zetnie”. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła.

Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Tyna] *.ssp.dialog.net.pl 5 lat temu
    Mmm, uwielbiam tarty cytrynowe! Chętnie wypróbuję też ten przepis:)

    majanaboxing 5 lat temu
    Mniam! Robiłam ją, pyszna była, oj tak. Taka orzeźwiająca, mniam.
    Piekne zdjecia zrobiłaś 🙂
    Uściski Kochana :*

    Gość: [LolaJoo] *.dynamic.chello.pl 5 lat temu
    Tarta cytrynowa to mój ulubiony rodzaj deseru 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu
    LolaJoo- mój od tej pory chyba też…
    Majanko, a czego Ty Skarbie nie piekłaś? 😉
    Tyna- KONIECZNIE, pokochasz ją 😉

    Gość: [anett] *.daas.thinfactory.net 5 lat temu
    zrobiłam, smakuje cudnie i bardzo łatwa!

    Gość *.superkabel.de 5 lat temu
    czy masa cytrynowa jest bardzo rzadka?bo u mnie wyszła jak woda…

    Aga Sz. 5 lat temu
    anett – bardzo się cieszę :)))
    superkabel.de – TAK masa jest płynna, taka ma być, bez obaw, podczas pieczenia jajka się zetną i będzie ją można kroić 😉

    Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Zrobiłam dziś tę tartę. Jest przepyszna:)

    Aga Sz. 5 lat temu
    aars33 bardzo się cieszę, rzec by się chciało ,,a nie mówiłam?” 😀

    Gość: [olaa] *.nplay.net.pl 5 lat temu
    No niestety mimo entuzjastycznego podejścia do tego ciasta – jestem rozczarowana 🙁 Wygląda tak samo jak na Twoim zdjęciu, ale smak… ciasto od spodu to okropny kluch, a ta „pianka”…hmm…jakaś taka wilgotna i niezbyt smaczna. Piękę średnio 2 razy w tygodniu i zazwyczaj są to sukcesy, a to….ehh szkoda

    Aga Sz. 5 lat temu
    Ojej Olu bardzo mi przykro powiem Ci, że przepis na spód wymaga albo mega zdolności, albo jest nie trafiony, za pierwszym razem też mi jakiś taki kluchowaty/zakalcowaty wyszedł, potem było ciut lepiej(ale podkreślam ciut), ale góra zachwyciła mnie na tyle, że nie przejmowałam się spodem i powiem Ci nie znam osoby, której by to nadzienie nie smakowało. No teraz już znam 🙂 O gustach się nie dyskutuje, góra dla mnie fenomenalna, jeśli chodzi o spód morał taki, że warto zastąpić go tradycyjnym kruchym ciastem, albo takim z pokruszonych ciasteczek. Pozdrawiam!

    1justina 5 lat temu
    Rewelacja! Wczoraj upiekłam tę tartę na dzisiejszy niedzielny dzień. Niestety tak się złożyło, że nie miałam akurat w lodówce śmietanki kremówki, więc dodałam jogurt naturalny. Byłam pewna, że ciasto nie wyjdzie, bo konsystencja była bardzo lejąca. Szok, ciasto udało się! Jest rewelacyjne w smaku, cała rodzina była nim zachwycona. Każdy koniecznie chce przepis. W kilka minut zniknęło z talerza 🙂 Naprawdę polecam 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu
    1justina bardzo się cieszę, że Wam smakowało, i szok, że jogurt się sprawdził ! Cenna informacja, i opcja do wypróbowania. A spód piekłaś wg.przepisu? To on sprawi problem z tego co sama wiem i mi donoszą…

    Gość: [Mon] *.dynamic.chello.pl 5 lat temu
    a masę cytrynową trzeba ubić na masę? Mi woda wyszła, która potem w piekarniku jednak uzyskała rodzaj masy. Niestety ucierpiało na tym ciasto, które z kruchego zamieniło się w zakalcowatą kluchę. Smak faktycznie dobry, ale ciężko jeść zakalca.

    vanilia81 5 lat temu
    Mon- wystarczy zmiksować, tak by składniki się połączyły, masa jest płynna. Są osoby, którym udaje się zakalca spodu ciasta uniknąć. Pewnie solidne podpieczenie dużo daje. Ja raz miałam kluchę, raz wyszło ok i komentrze tu sugerują, że faktycznie różnie z nim bywa. Proponuję zatem zrobić spód z ciasteczek zbożowych, to bezpieczniejsze, bo nawet jeśli namokną, to zakalca nie będzie 🙂

    Gość: [alina_malina] *.tvk.torun.pl 4 lata temu
    Wyszła przepysznie, całość została pochłonięta w jeden dzień. POLECAM!!!!

    Gość: [nariaSzczecin] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Witaj. Znalazlam twoja strone dzis ok 21 uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i bez wiekszego namyslu postanowilam zrobic ta tym bardziej ze po swietach wszystkie skladniki mialam w lodowce oprocz wystarczajacej ilosci cytryn – ok 70 ml soku uzylam z pomaranczy. Tarta wyszla rewelacyjnie!!! Kwaskowo slodka naprawde super. Juz stoi w lodowce. Bardzo dziekuje ;););) ;D

    Aga Sz.4 lata temu
    Alina_malona- bardzo się cieszę…
    NariaSzczecin- wersja z pomarańczami, musiała być obłędna! Koniecznie zrób tartę z przepisu na cytrynowego mazurka, to podobny klimat, a mniej pracy z masą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *