Tarta rabarbarowa (Nigelli Lawson)

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY, tarty 1 Comment

Sezon rabarbarowy dobieg już końca, ale niedawno zobaczyłam w sklepie tak ładne jego pędy, że nie mogłam się im oprzeć i upiekłam, tak na pożegnanie tartę z tym warzywem. Warzywem…! Ten fakt chyba nigdy nie przestaje mnie zadziwiać…

Uwielbiam słodkości Nigelli. Sama nie wiem czy bardziej lubię ją, czy jej wypieki. Żaden jej przepis mnie nie zawiódł. W tym przypadku, nie można tez mówić o zawodzie, ale jeśli chodzi o spody do tart jestem tradycjonalistką: typowe kruche (słodkie!) ciasto lub spód z ciasteczek.

Serek to dobra baza pod rabarbar, choć jak dla mnie mógłby być słodszy. Sam rabarbar pieczony w piekarniku z cukrem ( przepis na niego, w wersji z cukrem waniliowym, Nigella podaje także osobno i poleca jako dodatek do lodów) genialny! Mogłabym go jeść łyżkami bez końca. Nadmiar syropu zawekowałam i już obmyślam sposób, w jaki go wykorzystam zimą.

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 85 g zimnego twarogu śmietankowego, pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki zimnej śmietany kremówki

wypełnienie:

  • 1 kg (waga przed przycięciem i obraniem)
  • 300 g drobnego cukru

krem serowy:

  • 200 g zmielonego twarogu śmietankowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki muskatu lub rumu (dałam 2 łyżki rumu w obawie, że przyćmi smak rabarbaru)

glazura:

  • 6 łyżek soku zachowana po duszeniu rabarbaru

przygotowanie rabarbaru:

Rabarbar przytnij, obierz (jeśli tego wymaga, tj. nie jest młody), pokrój na 2 centymetrowe kawałki, posyp cukrem i całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowany rabarbar piecz w żaroodpornej formie (ok. 20x 30 cm) przykrytej folią aluminiową, w temp. 190°C przez ok. 45 min., do momentu aż zmięknie.

Po wyjęciu rabarbaru wstaw do piekarnika pustą blachę.

Gdy rabarbar wystygnie, zlej i zachowaj z niego soki.

spód ciasta:

Wymieszaj (najwygodniej w malakserze) mąkę, cukier i sól.

Dodaj masło i ser i pulsacyjnie na luźną masę z grudkami.

Na koniec dodaj śmietanę i ponownie trzy razy przemieszaaj. Ciasto odstaw na 20 min. do lodówki, następnie przełoż do foremki (do tart albo innej płytkiej,o ok.23-25 cm przekroju i ponownie wstaw do lodówki na 20 min.

Spód tarty wyłóż folię aluminiową lub pergamin i wysyp coś co ją obciąży (fasola, groch lub specjalne kulki ceramiczne, jeśli takowe posiadasz) – piecz na rozgrzanej blasze 15 min.

Usuń folię z obciążnikami i piecz kolejne 5 min., tak by ciasto było złociste.

Odstaw tarte na metalową kratkę, by aby ostygło.

Zlany sok umieść w rondelku i podgrzewaj, ciągle mieszając, tak by jego objętość zmniejszyła się o połowę. Sok zgęstnieje w kilka minut.

wykonanie kremu: trzepaczką wymieszaj twarożek, śmietanę do momentu, aż masa stanie się gładka i zgęstnieje. Dosyp cukier i dolej alkohol (jeśli chcesz), wymieszaj. Krem powinien przypominać konsystencją serek mascarpone i dać się gładko rozprowadzić po cieście.

Spód napełnij kołderką białego kremu, nałóż na niego niebiański rabarbar i uwieńcz dzieło polewając całość uzyskaną z soku glazurą. I jak radzi Nigella ,,Odsuń się, popodziwiaj chwilę – i jedź”.

Źródło: ,,Jak być domową boginią” Nigella Lawson

Comments 1

  1. Post
    Author

    panna_malwinna 5 lat temu
    Wygląda pięknie! Muszę się rozejrzeć za rabarbarem;)

    pao77 5 lat temu
    Piękna tarta, piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie.

    abbra 5 lat temu
    Pyszności !
    I ja ostatnio zastanawiałam się nad kupieniem rabarbaru – ale jakoś nie miałam na niego pomysłu i sobie odpuściłam. Do takiej tarty byłby jak znalazł 🙂

    malgorzata.dz 5 lat temu
    Pięknie, jak zwykle. 🙂 U mnie rabarbaru już chyba się nie uświadczy – w sumie szkoda. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *