Tarteletki cytrynowe

Aga Sz. ciasteczka, PRZEPISY 1 Comment

 

 

Do upieczenie tych tarteletek potrzebna jest specjalna foremka. Podobna do tej do muffinek, ale z płytkimi wgłębieniami. Lubię nietypowe foremki, bo dzięki nim nasze podwieczorki nie są nudne. Robert twierdzi, że nie mamy miejsca na kolejne, przewraca oczami, kiedy przynoszę do domu nowe. Na widok tej zamruczał tylko pod nosem ,,masz szczęście, że jest płaska”. Jeśli posiadacie taką, albo kiedyś wpadnie wam w ręce, pamiętajcie o tym przepisie.

Małe co nieco do herbatki. Kruche ciasto wypełnione cytrynowo-migdałowym wnętrzem. Nadzienie po upieczeniu ma fakturę delikatnego ciasta, nie jest to typowe w tartach jajeczno-śmietanowe wypełnienie, dlatego to właściwie ciasteczka.

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 kopiasta łyżka stołowa skórki cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 25 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki

Z podanej ilości masła odłożyć 3 łyżeczki, resztę zagnieść z mąką, aż składniki się połączą i zaczną przypominać zacierki.

Dodać skórkę i sok z cytryny i wyrobić gładkie ciasto.

Stolnicę i wałek oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok pół centymetra i wykroić (za pomocą foremki lub małej szklaneczki) 12szt. kółeczek o średnicy średnicy wgłębień foremki, czyli ok 7- 7,5 cm.

W miseczce utrzeć odłożone wcześniej masło z cukrem na puszystą masę.

Dodać jajko, mielone migdały i 3 łyżki mąki, starannie wymieszać (lub jeśli używaliście miksera zmiksować na wolnych obrotach).

Masę migdałową nałożyć na krążki ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 15 min., aż masa się zetnie i będzie złocista.

Wyjąć tarteletki ina metalową kratce i odstawić do ostygnięcia.

Uwagi:

Kruche spody nie zawierają cukru, słodyczy dostarcza jedynie nadzienie. Ciastka są więc mało słodkie, ale znam osoby, którym takie wypieki bardzo pasują. Oryginalny przepis mówi o polaniu ich na koniec lukrem (50 g cukru rozrobić z ½ łyżeczki wody, ja proponuję zastąpić ją sokiem z cytryny). Następnym razem dodam przy wyrabianiu ciasta na krążki płaską łyżkę cukru pudru i to chyba będzie złoty środek 🙂

Smacznego!

tarteletki cytrynowe

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [JustinDorothy] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    super foremki, takich jeszcze nie widziałam:)

    anahitka9 4 lata temu
    cudowne!!

    hacksnew 4 lata temu
    az slinka cieknie…

    kamciss 4 lata temu
    Musiały być pyszne 🙂

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    Muszą być pyszne, wyglądają na bardzo delikatne 🙂

    Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 4 lata temu
    Widziałam taką foremkę niedawno. Tartaletki wyglądają pysznie, chyba ją kupię 🙂

    alohaskarbie 4 lata temu
    Noo..tak od rana to ja bym sobie do kawki zjadła takie cudo 🙂

    Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    świetny pomysł 🙂 będę pamięta gdy tylko w oczy wpadnie mi taka foremka, a znając moje uwielbienie do gadżetów kuchenhych, prędzej czy później tak się stanie 🙂

    wykrywaczsmaku 4 lata temu
    urocze maleństwa 🙂

    majanaboxing 4 lata temu
    Jakie ładniutkie maleństwa. Mniam, smakowite Aguś.
    Pozdrawiam cieplutko. 🙂

    Aga Sz.4 lata temu
    Dziękuję, dziękuję, dziękuję :*

    vegazone 4 lata temu
    Fajnie wyglądają i pewnie również dobrze smakują 🙂 Migdały i cytryna – na takie połączenie nie wpadłabym, a może być ciekawe.

    ugotujmy 4 lata temu
    chcę taką formę i takie ciasteczka

    malgorzata.dz 4 lata temu
    Mam taką foremkę i leży bidulka taka niewykorzystana… Hmmm… 🙂

    cytrynnka33 4 lata temu
    Wygląda jak tofifi 🙂
    Fajna przekąska do herbatki, ja jeszcze polewam syropem cytrynowym dla wzbogacenia smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *