leśny mech tort

Tort leśny mech

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY, torty 1 Comment

leśny mech tort

W przedszkolu należy do grupy Leśnych Ludków. Miłośnik zielonego koloru i wszelkich pojazdów ( z naciskiem na traktory i koparki). Zafascynowany lasem i owadami, które go zamieszkują. O ile tylko mama nie obciążyła go genetycznie totalnym brakiem zrozumienia matematyki, z pewności zostanie w przyszłości jak jego tata inżynierem, bo już teraz zadziwia pomysłami technicznymi. Mój syn Antoś… Kilka dni temu skończył cztery lata ( zdjęcie pochodzi z piątych urodzin z których relację można zobaczyć tutaj (klik).Jestem pewna, że gdybym na wierzchu tortu umieściła kilka żywych żuków, podobał by mu się jeszcze bardziej…

Tort na bazie popularnego ciasta ze szpinakiem. Spokojnie…nie jest on wyczuwalny w smaku, barwi jedynie w naturalny sposób ciasto na śliczny zielony kolor . Krem stanowi bita śmietana usztywniona galaretką, która wzbogaca tort o cytrynową nutę i sprawia, że dobrze się go kroi.

Górę tortu można ozdobić dowolnymi drobnymi owocami leśnymi, ja wybrałam jagody i poziomki, ale równie dobrze mogą to być maliny, jeżyny, borówki, a nawet pestki granatu. Tort bardzo przyjemny nie tylko wizualnie, ale również smakowo.

Tort sprawdzi się jako tort na roczek, solenizant, będzie go mógł śmiało pałaszować.

Więcej pomysłów na urodziny w leśnym klimacie znajdziecie tutaj: (klik)

Temperatura pieczenia:

180ºC grzałka góra-dół lub 170ºC termoobieg

Czas pieczenia 50- 60 min.

Foremka: okrągła tortownica o średnicy 20 cm

Składniki:

  • 2 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju (np.rzepakowy)
  • 3 jajka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • 2 garści owoców leśnych do dekoracji

Masa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • opakowanie galaretki cytrynowej ( lub np.agrestowej)

Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć ( na gęstym sitku lub przez gazę), zmiksować blenderem.

Jajka zmiksować z cukrem, tak by powstała puszysta masa, a następnie miksując dolewać stopniowo olej.

Mąkę z proszkiem przesiać do masy, wymieszać ( lub miksować na wolnych obrotach).

Na koniec dodać odciśnięty szpinak i dokładnie wymieszać.

Spód formy wyłożyć papierek do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.

Przelać ciasto do formy, piec godzinę ( do tzw. suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Wyciągnąć z formy, ściąć górę ( tak ok. 1/3 wysokości).

Palcami pokruszyć górną, odciętą część ( najlepiej bez przypieczonego, brązowego wierzchu, tylko zielone ciasto).

Dolny blat tortu ponownie umieścić w tortownicy i zapiąć jej klamrę.

Galaretkę rozpuścić w 180 ml gorącej wody i mieszać by się rozpuściła.

Odstawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu, a następnie schłodzić w lodówce.

Dobrze schłodzoną ( to ważne!) śmietanę ubić na sztywno.

Gdy galaretka zacznie tężeć, miksując dodać ją do ubitej śmietany.

Tak przygotowaną masę wylać na spód tortu i posypać ją delikatnie dociskając pokruszonym górnym blatem.

Odstawić, by masa stężała, przed podaniem ozdobić owocami leśnymi.

Smacznego!

tort leśny mech ciasto

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [pilichola] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu

    Prezentuje się bosko! Muszę taki w końcu zrobić:)
    majanaboxing 2 lata temu

    Wygląda pięknie! Cudowny zielony kolor! 🙂
    Antoś słodki, wszystkiego najlepszego dla Synka, spełnienia marzeń 🙂
    malgorzata.dz 2 lata temu

    Agnieszko, cudne ciacho, no i nazwa świetna! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *