Tort leśny z ukrytym skarbem…

Aga Sz. PRZEPISY, torty 2 Comments

Najprostszy w wykonaniu wśród tortów biszkoptowych  tzw. naked cake czyli ,,goły tort”. Cztery blaty kakaowego biszkoptu przełożone bitą śmietaną. Leśne zwierzątka wycięte z papieru przyklejone do patyczków i kilka żywych, zielonych gałązek (albo dodatkowo owoców leśnych) i uroczy, sielski tort gotowy.

Dla uzyskania efektu ,,łał” proponuję uczynić z niego pinatę i ukryć w jego wnętrzu jakieś słodkie skarby, który wysypia się z niego po rozkrojeniu…

Myślałam, że nic nie przebije min dzieci po rozkrojeniu tortu w kratkę (klik), ale teraz już nie jestem pewna…

Składniki:

Na dwie 20 cm tortownice

  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego, u mnie brązowy)

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier.

Miksując na wolnych obrotach dodawać po kolei żółtka.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao i delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać tak by dokładnie wmieszać je w masę. Czynność tą wykonywać ostrożnie tak by białka nie opadły.

Spody dwóch tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Boków nie smarować!

Przelać ciasto (możliwie po równo) do dwóch tortownic.

Piec na jednej wysokości w nagranym do 170º C piekarniku przez ok 30-35 min. (wbity w biszkopt patyczek powinien być suchy).

Upieczone wyciągnąć i upuścić w formie na podłogę (tak z wysokości kolan, podłogę najlepiej zabezpieczyć ściereczka kuchenną)

Nie jest to czynność niezbędna, gwarantuje natomiast (oprócz zabawy i byciem cool mamą w oczach dzieci), że biszkopt stygnąc nie opadnie.

Każdy z biszkoptów przeciąć na pół uzyskując łącznie 4 blaty.

Najgrubszy, najsolidniejszy (będzie spodem) i jeszcze jeden (górny) odłożyć.

W dwóch pozostałych wyciąć dziurę. Ja wycinałam foremką, ale filiżanka czy szersza szklanka też będzie dobra ( idealnie, żeby miała ok. 8 cm cm przekroju).

Przełożenie:

  • 600 ml schłodzonej śmietany kremówki (min. 30%)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • opcjonalnie (np. jeśli tort będzie przygotowywany wcześniej) warto dla świętego spokoju rozważyć użycie usztywniacza do śmietany.
  • gałązki np. rozmarynu, mirtu do ozdoby lub/i owoce leśne, jeżyny, maliny, porzeczki z szypułkami tez będą super!
  • kilka garści czekoladowych monet (w okresie świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia dostępne są w Lidlu)

Przełożyć ubitą śmietaną trzy kolejne blaty, wsypać ,,skarby”.

Będzie to wyglądało tak:

Przykryć ostatnim blatem (bez wycięcia), pokryć śmietaną, ozdobić.

Przed podaniem trzymać w lodówce.

Smacznego Kochani!

Więcej zdjęć tortu i inne słodkie, leśne inspiracje oraz linki by wydrukować obrazki-zwierzątka, znajdziecie tutaj (klik)

Comments 2

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *