tort kokosowy

Tort potrójnie kokosowy

Aga Sz. PRZEPISY, torty 1 Comment

tort kokosowy

Kakaowe, puszyste, biszkoptowe blaty delikatnie nasączone likierem kokosowym, przełożone masą, która przypomina nadzienie batonika bounty- mocno kokosową, słodką, gęstą oraz kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone- dla równowagi lekkim i delikatnym. Boki obsypane płatkami prażonego kokosa. Mimo mocnego, trzykrotnie użytego kokosowego składnika, tort nie jest ani ciężki, ani za słodki, ani mdły. Subtelny -to słowo dobrze go określa 🙂

Biszkopt kakaowy:

(szklanka ma 250 ml)

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 ml likieru kokosowego (np.Malibu) do nasączenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dosypywać stopniowo cukier.

Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao. Składniki, bardzo delikatnie wmieszać szpatułką, tak by dokładnie się połączyły.

Dno tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować).

Delikatnie przełożyć ciasto do formy.

Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 min. do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia i dopiero wtedy obrysowując boki nożem, wyciągnąć z foremki.

Masa kokosowa

  • 200 ml zagęszczonego mleka w puszce
  • 50 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 masła

Mleko i masło podgrzać w rondelu, tak by masło się rozpuściło.

Dodać cukier i wiórki kokosowe, całość zagotować na małym ogniu mieszając. Przestudzić.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżeczka likieru kokosowego

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać szpatułką by składniki się połączyły.

Przestudzony biszkopt, odwrócić do góry nogami, tak by spód znalazł się u góry.

Przeciąć go na trzy blaty.

Nasączyć częścią likieru pierwszy (i każdy kolejny przed nałożeniem kremu) biszkoptowy blat, nałożyć masę kokosową, przykryć drugim, nałożyć krem śmietanowo-serowy i przykryć ostatnim blatem. Boki i wierzch tortu pokryć kremem kremem. Ja do dekoracji góry użyłam rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Kremem pokryć także boki tortu.

Płatki kokosowe przyrumienić na patelni, ostudzić je i obsypać nimi boki tortu.

Smacznego!

tort kokosowy

Comments 1

  1. Post
    Author

    ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu

    cudny Ci wyszedł! 🙂 z chęcią skosztowałabym odrobinkę tak wspaniałego tortu 🙂
    Gość: [ev] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu

    Należą ci się wielkie brawa za tort wykonany samodzielnie, od podstaw… W dodatku wygląda rewelacyjnie :-)!
    Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu

    Uwielbiam kokosa pod wszelkimi postaciami! skąd wzięłaś płatki kokosowe?
    vanilia81 4 lata temu

    Ewa- dziekuję 🙂

    Ev nie wiem czy żartujesz, czy piszesz poważnie… taki tort to banalna sprawa, przy kolejnym, który pokażę trzęsły mi się ręce, ale o tym wkrótce…

    Asiu ja też kokos lubię, płatki zamówiłam przez internet, w sklepie nie spotkałam nigdy. Można też zrobić samemu w sumie…
    mismakuje 4 lata temu

    Pyszności! I świetnie wygląda…
    Gość: [JustinDorothy] *.tktelekom.pl 4 lata temu

    Idealne ciasto 🙂
    Gość: [madlene17] *.adsl.inetia.pl 4 lata temu

    Mniam, poproszę kawałeczek tego torcika:)
    Gość: [cukrowawrozka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu

    Cios w samo serce, kazać patrzeć na coś takiego!!!! :((
    jfloryan 4 lata temu

    wygląda obłędnie… pożarłabym go jednym chapsem!
    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu

    Prezentuje się przepięknie i smakuje pewnie nieziemsko! 🙂
    majanaboxing 4 lata temu

    O mniam! To ten, to ten! Kokosowy! 🙂
    Wygląda obłędnie Aguś, obłędnie po prostu!:)
    magdi29 4 lata temu

    Pychotkaaaaaaaa
    Gość *.limes.com.pl 4 lata temu

    Piękny, taki elegancki, z klasą, cudny! Dobrze, że jest daleko, bo nie mogłabym się oprzeć! Pycha! Uwielbiam kokos!
    wiktorkowa 4 lata temu

    Jeśli tak smakuje jak wygląda to muszę go wypróbować:) wszystkie Twoje przepisy są wykonane bardzo estetycznie. i ta patera pod tortem- piękna:)
    malgorzata.dz 4 lata temu

    O rany co za zestawienie: cudny tort i piękna patera! 🙂
    Gość: [sandra] *.toya.net.pl 4 lata temu

    można dodać więcej likieru do kremu?
    Gość: [sandra] *.toya.net.pl 4 lata temu

    zapomniałam się spytać jeszcze o jedną kwestię!
    można obłożyć tort czymś innym niż kremem?
    vanilia81 4 lata temu

    Sandra możesz obłożyć samą bitą śmietaną (tylko zwiększ jej ilość)- płatki się do niej przykleją. Możesz tez dodać jakiś usztywniacz do śmietany typu śmietan fix, szczególnie jeśli planujesz te kuleczki u góry wyciskać. Likieru też spokojnie możesz dodać więcej, nie przesadź tylko z nasączaniem najniższego blatu, bo to podstawa i lepiej żeby się nie rozmokła za bardzo 😉 Powodzonka & smacznego 🙂
    Gość: [cakefan] *.toya.net.pl 4 lata temu

    Mleko zagęszczone ma być słodzone czy niesłodzone?
    Gość: [sndra] *.toya.net.pl 4 lata temu

    Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
    A ganache białej czekolady będzie się nadawało? czy za słodkie?

    Aga Sz. 4 lata temu

    Sandra mleka słodzonego użyłam i w związku z tym myślę, że ganache (choć pyszny!) to za wiele, masa kokosowa jest słodka ,gęsta, treściwa. Lekki biszkopt i delikatnie osłodzona śmietana równoważą tą słodycz 🙂
    Gość *.toya.net.pl 4 lata temu

    A czy tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać przez noc w lodówce? 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu

    Staticline- tak myślę, że spokojnie może, choć pewnie dodałabym do śmietany jakiś usztywniacz typu śmietan fix, zawsze to bezpieczniejsze. Idealnie byłoby upiec biszkopt jednego dnia i przygotować masę ( trzymać ją w lodówce) a drugiego zająć się śmietaną, poprzekładać, wykończyć całość.Najdelikatniejszą sprawą będą te kropy na górze, jeśli nie planujesz ich wyciskać to nie ma problemu i możesz robić dzień wcześniej 😉 pozdrawiam!
    Gość: [sunny] *.toya.net.pl 4 lata temu

    Dziękuję za odpowiedź 🙂 W końcu zrobiłam tak, że biszkopt upiekłam dzień wcześniej, a masą i kremem zajęłam się następnego dnia. Tort był po prostu przepyszny! I to mój pierwszy prawdziwy tort w życiu, bo wcześniejsze ciasta albo nie chciały przekroić się na trzy blaty, albo jak już udało mi się jakoś to zrobić po przełożeniu masą i pokrojeniu w kawałki tort był jakiś rozciapciany 😉 A ten nie dość, że pyszny to wyszedł piękny i równy 🙂

    Dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu

    Sunny- cieszę się ogromnie! :*
    Gość: [janina] 217.153.156.* rok temu

    mam pytaniemleko zageszczone ma byc slodzone czy nie

    Aga Sz. rok temu

    Janino (piękne masz imię, gdybym miała trzecią córkę byłaby Twoją imienniczką 🙂 Wydaje mi się , że użyłam niesłodzonego. Do słodzonego z pewnością nie dodawałabym cukru, a tu dodałam. Tak myślę, że niesłodzone. Smacznego!
    Gość: [Ewelina] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10 miesięcy temu

    Czy do kremu ze smietana i mascarpone dodac cukru pudru?jesli tak to ile?:)bo w skladnikach nie ma podanego cukru a w opisie ponizej juz jest”dodac cukier puder”?:)

    Aga Sz. 9 miesięcy temu

    Ewelina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl ojej przrpraszam, że dopiero teraz odpowiadam, do smaku dodaj, łyżka góra dwie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *