Gdybym musiała…
wybrać jeden tylko rodzaj słodyczy, który do końca życia jeść bym mogła,
byłoby to Raffaello.
Za kokosową lekkość,
kruchość wafelka, przy każdym naciśnięciu podniebienia na nowo odkrywaną,
za delikatność nadzienia, które opracowali chyba aniołowie
i ten niebiański (trzymając się boskiej terminologii) migdał- niespodziankę w środku…
Uwielbiam.
I pamiętam dokładnie, kiedy pierwszy raz je skosztowałam, jako mała dziewczynka we Frankfurcie u Babci.
Całe pudełko zjadłam z tego zachwytu.
I zaraz do sklepu po kolejne pobiegłam, żeby było. Żeby mi go czasem nie zabrakło.
W tym torcie biszkopt likierem Malibu nasączyłam, do masy z bitej śmietany i mascarpone mleka kokosowego dodałam, a zamiast cukru białej czekolady trochę (usztywniła krem cudnie).
Krem nie jest mdły. Nic podobnego, w duecie z biszkoptem jest idealny. Podobnie jak w pralince, tak i tu migdały (dla wzmocnienia chrupkości i koloru podprażone) wieńczą całość.
Tą subtelną słodyczą się otuliłam i jakoś łatwiej mi było z trzydziestoma pięcioma świeczkami się pogodzić,
chociaż ich przecież nawet w tort nie wbiłam…
ps. Myślę, że pięknie sprawdziłby się jako tort komunijny lub podany z okazji Chrztu.
foremka: okrągła tortownica o średnicy 20 cm
na ok 10-12 kawałków
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki maki pszennej tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru (najlepiej drobnego)
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier.
Miksując na wolnych obrotach dodawać po kolei żółtka.
Do masy jajecznej przesiać oba rozdaje mąki i delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać tak by dokładnie wmieszać mąkę. czynność tą wykonywać ostrożnie tak by białka nie opadły.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (zapinając arkusz w foremce, tak, że jego brzegi będą wychodziły na zewnątrz (nadmiar ten oderwać)
Boków nie smarujemy!
Piec w nagranym do 175º C piekarniku przez ok 30-35 min. (wbity w biszkopt patyczek powinien być suchy).
upieczony wyciągnąć upuścić ciast w formie z wysokości 60 cm na podłogę (najlepiej zabezpieczona ściereczka kuchenną.
Nie jest to czynność niezbędna, gwarantuje natomiast (oprócz zabawy i bycia superową mamą w oczach dzieci), że biszkopt nam nie opadnie.
krem:
- 400 ml śmietany kremówki (schłodzonej!)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml mleka kokosowego (schłodzonego)*
- 150 g białej czekolady
* mam na myśli jedynie gęstą śmietankę, która po schłodzeniu osadza się na górze puszki. Im bardziej tłuste mleczko, tym lepiej.
dodatkowo:
- 100 ml likieru kokosowego Malibu (lub migdałowego Amaretto) do nasączenia biszkoptu
- kilka łyżek wiórek kokosowych
- 100 g płatków migdałowych
- 10-12 pralinek Raffaello
Czekoladę rozpuścić ( w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), odstawić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mleko kokosowe, mascarpone dalej miksować. Na koniec stopniowo dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę.
Jeśli mleko kokosowe było mało schłodzone masa może być dość rzadka. Nie przejmujcie się tym, mleko kokosowe i czekolada po schłodzeniu usztywnią krem.
Migdały podpiec kilka minut ( do zarumienienia) na średnim ogniu na suchej patelni, potrząsając nią co chwilę by ich nie przypalić.
Biszkopt przeciąć na trzy równe części, każdą nasączyć likierem, poprzekładać kremem warstwy oraz boki tortu.
Posypać płatkami migdałowymi.
Przed podaniem ozdobić Raffaello.
Smacznego!
Comments 12
Author
majanaboxing rok temu
Wygląda doskonale! Jest delikatny, piękny , w smaku z pewnością niebo.
Cudowny Aguś.
Buziaki :*
czekoladkam rok temu
Od dłuższego czasu chodzi za mną Rafaello, chyba w końcu będę musiała je zrobić;)
gin86 rok temu
Tak go pięknie opisałaś, że mam ochotę biec do kuchni i piec 🙂
Wszystkiego najlepszego 🙂
Gość: [naleśniki przepis] *.centertel.pl rok temu
mmm wygląda niebywale apetycznie! mniam
Gość: [Patrycja8443] *.neoplus.adsl.tpnet.pl rok temu
Witam chciałabym upiec taki torcik dziecku na urodziny bo uwielbia kokos tylko co mogłabym użyć zamiast likieru nie chce nic z alkoholem i ja mam tortownice 24cm jak mogę zwiększyć składniki?
Aga Sz. rok temu
Patrycja8443 – Upiecz w 24 cm foremce, blaty będą cieńsze, albo przekrój tylko na pół, zobaczysz jaki wysoki urośnie i zdecydujesz. Likier możesz pominąć, albo nasącz herbatą, sokiem z pomarańczowy albo z ananasa? Pozdrawiam serdecznie
Gość: [KubaGotuje] *.173.13.88.tesatnet.pl 11 miesięcy temu
Upiekłem dla małego, właśnie bez likieru, nie dodawałem nic w zamian a i tak jest wyśmienity. Wcale nie jest mdły tylko trzeba uważać z cukrem.
Gość: [Dodzia] *.internetia.net.pl 8 miesięcy temu
Wiórki kokosowe dodać do kremu czy tylko posypać góre tortu? Bo wypisane są w dodatkowych składnikach a nie pisze kiedy je dodać:)
Aga Sz. 8 miesięcy temu
Dodzia- w dodatkach ten kokos umieściłam, więc tylko, żeby górę posypać 😉
A co z proszkiem do pieczenia albo soda?
Author
Ilonko, nie trzeba dodawać proszku, biszkopt urośnie nam pięknie na ubitych białkach 🙂
witam;)
mam wątpliwości co do mleka kokosowego, czy ma ono przed użyciem postać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
Author
Kasiu w lodówce koniecznie najlepiej na noc, wtedy po otwarciu wykorzystaj tylko tą górną część- śmietankę, która się pojawi. Krem będzie bardziej stabilny. Smacznego!
Witam:) Krem jest pyszny ale zawsze po dodaniu mleczka kokosowego konystencja zmienia mi sie na taka jakby byla tam kasza manna-takie male grudeczki.Zastanawiam sie czy tak ma byc czy cos robie nie tak? Mozna tez wyczuc drobinki bialej czekolady mimo ze byla dobrze roztopiona oraz wieksze grudki z mleczka kokosowego a boje sie za dlugo mikrowac zeby smuetana sie nie rozwarstwila.I ciezko zdobi sie boki bo jest mimo schlodzenia nie wystarczajaco usztywniony. Po za tymi niedogodnosciami tort jest przepyszn.
Witam.a czym mogę zastąpić biała czekoladę?
Author
Oliwia, możesz ja pominąć (choć szkoda, bo fajnie stabilizuje krem), tylko dodaj wówczas ze dwie łyżki cukru pudru
Masa ścieła mi się po dodaniu czekolady nie wiem co zrobiłam nie tak
Author
Ojej, może za ciepła czekolada była, albo za dużymi partiami dodawałam? Jeśli masz obawę, że się to powtórzy to może zamiast ja rozpuszczać, po prostu zetrzyj czekoladę i wymieszaj w masę.
Śmietankę ubijać z dodatkiem cukru pudru ?
Author
Ja nie dodawałam, biała czekolada wystarczająco posłodziła ten krem 🙂 Smacznego!