tort tiramisu

Tort tiramisu

Aga Sz. PRZEPISY, Strona glowna banner, torty 0 Comments

tort tiramisu

Składniki ciasta:

Tiramisu, tym razem nie w klasycznej formie deseru, a jako tort. Cztery jasne, biszkoptowe blaty, hojnie nasączone mocna kawą z amaretto, przełożone masa na bazie serka mascarpone, żółtek i bitej śmietany, a wszystko to oprószone kakao. Boki opatulone podłużnymi biszkoptami. Bardzo smaczny tort.

  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego)

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier.

Miksując na wolnych obrotach dodawać po kolei żółtka.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać tak by dokładnie wmieszać je w masę. Czynność tą wykonywać ostrożnie tak by białka nie opadły.

Spody dwóch (lub czterech) tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Boków nie smarować!

Przelać ciasto (możliwie po równo) do tortownic.Piec w nagranym do 170º C piekarniku przez ok. 15- 30 min.w zależności czy pieczecie je w dwóch czy czterech foremkach, (wbity w biszkopt patyczek powinien być suchy).ż

Upieczone wyciągnąć i upuścić w formie na podłogę (tak z wysokości kolan, podłogę najlepiej zabezpieczyć ściereczka kuchenną)

Nie jest to czynność niezbędna, gwarantuje natomiast (oprócz zabawy i byciem cool mamą w oczach dzieci), że biszkopt stygnąc nie opadnie.

Odstawić do ostudzenia.

Jeśli pieczone były w dwóch foremkach, każdy z biszkoptów przeciąć na pół uzyskując łącznie 4 blaty.

Najgrubszy, najsolidniejszy wybierzcie jako spód.

Przełożenie:

  • 150 ml mocnej kawy
  • 120 ml (lub więcej) likieru Amaretto (wino Marsala też będzie super)
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (min. 30%)
  • 1-2 łyżki drobnego cukru
  • kilka łyżek gorzkiego kakao
  • ok. 24 szt, podłużnych biszkoptów
  • opcjonalnie (np. jeśli tort będzie przygotowywany dzień wcześniej) warto dla świętego spokoju rozważyć użycie usztywniacza do śmietany, tzw śmietan fixu.
  • wstążka do ozdoby

Śmietanę ubić, (jeśli używacie śmietan fixy to należy go dodać po krótkiej chwili miksowania), pod koniec ubijania dodać cukier. Odstawić

Kawę przestudzić i połączyć z amaretto, zamieszać.

Serek mascarpone ubijać kilka minut mikserem, a następnie dodawać , ciągle miksując żółtka, a następnie delikatnie (by nie opadły) wmieszać pianę z białek.

Otrzymana masę rozdzielić równo do 4 miseczek.

Pierwszy (jeśli mamy wybór to najgrubszy) blat nasączyć kilkoma łyżkami kawy i amaretto, przełożyć/przelać krem (będzie dość płynny),dobrze by w każdej miseczce ciut kremu zostało, przyda się do przyklejenia biszkoptów a następnie oprószyć warstwa kakao.

Identycznie postępować z kolejnymi warstwami, tj, nasączyć, pokryć porcja kremu, oprószyć kakao itd.

Ostatnią, górną warstwę posypujemy kakao dopiero przed podaniem.

Krem, który wypłynął plus resztki kremu z miseczek powinny wystarczyć, by przykleić do około tortu biszkopty, gdyby było go za mało, świetnie sprawdzi się jako klej dżem.

Tort przygotować minimum kilka godzin przed podaniem, a najlepiej dzień wcześniej (przechowując oczywiście w lodówce)

tort tiramisu z likierem amaretto
tort tiramisu
tort tiramisu

Pieknych, rodzinnych popołudni pachnących kawą Wam życzę…


error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *