Ucierana babka kasztanowa i kilka słów życzeń…

Aga Sz. babki, ciasta, PRZEPISY, Wielkanoc 0 Comments

 

Pamiętam dokładnie moje rozczarowanie gdy pierwszy raz skosztowałam kremu kasztanowego ze słoiczka, a później zachwyt na babeczkami (klik), które z jego wykorzystaniem powstały. Cała tajemnica tego kremu polega na tym, że całą swą moc ujawnia gdy wykorzystany jest jako dodatek do wypieku. Przyszła więc kolej na wykorzystanie tego kremu w kolejnym cieście.

Skorzystałam z klasycznego przepis na babkę ucieraną, zmniejszyłam tylko ilość cukru, pominęłam zbędne w tej wersji dodatki i aromaty w zamian dodając krem kasztanowy właśnie. Mięciutka, wilgotna, o charakterystycznym, bardzo przyjemnym posmaku kasztanów. Całość wieńczy gęsta polewa czekoladowa i chrupiące orzechy. Bardzo polecam, nie tylko na Wielkanoc, z cała pewnością powtórzę ten wypiek jesienią…

Korzystając z okazji…

Życzę Wam Kochani pięknych Świąt. Takich, w takcie których znajdziecie czas by wybrać się na spacer i wsłuchać w śpiew ptaków, by w spokoju, bez pośpiechu napić się ciepłej kawy. Świąt bez komputerów, laptopów i telefonów. Życzę Wam radości i spokoju w sercach. Bądźcie zdrowi, szczęśliwi i uśmiechnięci.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 90 g cukru
  • 200 g kremu kasztanowego

Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić ze szczypta soli, odstawić.

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i cukier i krem kasztanowy, dobrze zmiksować.

Do masy dodać i delikatnie połączyć z białkami.

Przesiać obie mąki z proszkiem, ostrożnie wymieszać do połączenia się składników.

Formę do babki (albo taką z kominem) wysmarować masłem, obsypać mąką.

Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 30-40 min.(wbity drewniany patyczek ma być suchy).

Wyjąć z piekarnika, odstawić, po ostygnięciu odwrócić do góry nogami na talerz by ciast wyszło w formy.

Polewa:

  • 60 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, roztopić na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie polewa.

Poczekać aż chwile przestygnie, polać babkę, ozdobić (u mnie dwiema garściami mieszanki posiekanych orzechów).

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *