Uszka do barszczu z farszem grzybowym

Aga Sz. Boże Narodzenie, PRZEPISY, wytrawne 1 Comment

Przepis na fantastyczne ciasto na uszka, szybko się je robi (ciasto, nie uszka…) i smaczny farsz. Proporcje są  tak dobrane, że zawsze udaje mi się równo wykorzystać ciasto i farsz. Robię któryś rok z rzędu, zawsze kilka dni wcześniej, mrożę i żałuję, że nie zrobiłam z podwójnej porcji, żeby móc je zjeść także po Świętach. Lepienie uszek, to u nas tradycja, trudno mi sobie wyobrazić Wigilie bez nich. W tym roku pomagała mi Małgosia i jeśli macie w domu kilkulatka to polecam, nie ma bowiem lepszej maszynki do nakładania tej odrobiny farszu niż małe paluszki…

Składniki

na ok. 6 porcji

ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej (tortowej lub luksusowej), plus trochę do podsypywania stolnicy w wałka
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 30 g masła

farsz:

  • 40 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 1  średnia cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju

Przygotowanie farszu:

W rondelku umieścić grzyby, zalać szklanką  (lub więcej, tak by przykryła grzyby) wody i gotować pod przykryciem na malutkim ogniu ok. pół godziny.

Odlać wodę, odstawić do ostudzenia, a następnie drobniuteńko posiekać (ja używam do tego robota kuchennego)

Cebulę drobniutko posiekać i na małym ogniu, mieszając zeszklić na maśle.

Wymieszać grzyby z cebulą, dodać soli, pieprzu (najlepiej świeżo mielonego).

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać, dodać sól wymieszać.

Do rondelka z wrzątkiem dodać masło i mieszać aż się rozpuści.

Dodawać stopniowo do mąki wodę z masłem i wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne.

Można to zrobić w mikserze, ale ciast dobrze się wyrabia, więc nie ma potrzeby.

Podzielić ciasto na 3 części, jedną zostawić do wałkowania, resztę zostawić w miseczce przykryć ściereczką.

Na oprószonej stolnicy cieniutko (na ok. 3 mm) rozwałkować ciasto i wycinać (np. kieliszkiem) ok 4 cm okręgi.

Jeśli mamy mniejszy kieliszek przed nałożeniem farszu ciasto troszkę rozciągnąć palcami.

Na środek każdego wyciętego kółka, nałożyć odrobinę farszu (ok 1/3 łyżeczki), skleić ciasto na pół, zlepić brzegi, a dwa końce skleić ze sobą (najwygodniej sklejając je dookoła palca).

Środek pierożka w jego najwyższej części odchylić do tyłu.

Ulepione uszka, układać na oprószonej deseczce i do czasu gotowania trzymać pod ściereczką, żeby uniknąć wyschnięcia ciasta.

Postąpić tak z kolejnymi partiami ciasta z miski.

Wrzucać partiami na gotującą się wodę, gotować na małym ogniu od czasu wypłynięcia 1-2 minuty.

Wyłowić, odstawić, zachowując odstępy (żeby się nie posklejały) do ostudzenia.

Przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce 2-3 dni.

Przestudzone można mrozić, rozkładając ja na tacce (tak by się nie dotykały!). Po zamrożeniu przesypać to torebek.

Miłego lepienia, koniecznie z kolędami w tle…

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *