walentynkowe ciasteczka waniliowo-migdałowe z konfitura malinową (1)

Walentynkowe ciasteczka migdałowe z konfiturą malinową

Aga Sz. ciasteczka, PRZEPISY, Strona glowna banner 0 Comments

Zbliżające się Walentynki to dobry moment , by upiec te pyszne, kruche, migdałowo-waniliowe ciasteczka z malinowym wnętrzem. Są urocze i smakują każdemu. Jeśli nasza miłość uczulona jest na migdały, zastępujemy je mąka pszenną.

Można śmiało je upiec kilka dni wcześniej, a dżemem przełożyć dzień wcześniej i odtąd przechowywać w lodówce.

Składniki:

(ilość, która wystarczy na walentynkowy prezent, choć są tak dobre, że warto upiec z podwójnej porcji)

Możecie użyć dowolnej większej okrągłej foremki z gładkim lub pofalowanym brzegiem i mniejszego serduszka, jeśli chcecie taką , która łączy te dwa elementy, szukajcie jako foremki do ciasteczek ,,linzen”

  • 90 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  •  łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej (plus trochę do podsypania podczas wałkowania)
  • 50 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek dobrej jakości dżemu malinowego

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt, zmiksować.

W drugiej misce dobrze wymieszać mąkę z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.

Wsypać suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, na wolnych obrotach miksera.

Jeśli ciasto będzie się lepiło, dosypać jeszcze trochę mąki.

Podzielić je na dwie części, z każdej uformować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.

Po tym czasie wyjąc jedną część ciasta, posypać stolnicę i wałek odrobiną mąki, rozwałkować ciasto na grubość ok pół cm.

Wycinać okrągłą foremką (jeśli mamy to z falowana obwódką) kołeczka i układać je w odstępach na blachach uprzednio wyłożonych pergaminem.

To samo z drugą częścią ciasta z lodówki, tym razem dodatkowo wycinając w środku foremką malutkie serduszko.

Jeśli pieczemy na dwóch blacha to koniecznie na termoobiegu, w temp. 175 stopniach C. przez 8-12 min. w zależności wielkości ciasteczek (i piekarnika), do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach.

Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Ciasteczka bez wycięć posmarować dżemem i sklejać je z ciasteczkami w wyciętymi serduszkami.

Dobrze im zrobi noc w lodówce (dżem mocniej przytwierdzi się do ciastek), choć oczywiście można zajadać od razu.

Dni pełnych miłości Wam życzę…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *