babka z lukrem

Waniliowa babka biszkoptowa z lukrem cytrynowym

Aga Sz. babki, ciasta, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

babka z lukrem

Każdego dnia. Od poniedziałku do piątku o 14 wypatruję autobusu szkolnego, który podjeżdża pod nasz dom ( jak w amerykańskim filmie jakimś). Patrzę dzieciaki z niego wyskakują. Najczęściej roześmiane, czasem naburmuszone. Zawsze pełne energii. Jak pioruny do domu wpadają, plecaki i buty gdzie bądź zrzucają, bluzy zawsze na schodach lądują jakby wieszaczków z numerkami 1,2,3 nie miały i jeden przez drugiego opowiadają… Co zrobił ten, a co tamta. Co powiedziała pani, co narysowali, czego zapomnieli, czego się nauczyli, kto ich zdenerwował, kto poskarżył, kto przytulił, kto za co czarna kropkę dostał, kto najlepiej sprawdzian napisał, co na angielskim umiał, z czego zadanie mają i kiedy do kina idą.

I wspinają się na ten blat, mimo ostrzeż moich i pytają, czy po kawałku ciasta przed zupą zjeść mogą, bo zjedzą przecież całą, zgodnie obiecują…

I tak sobie myślę, jakim szczęściem jest móc tak ich w tym oknie wypatrywać. I czekać tak na nich. Ciasto im piec. I z blatu ściągać. I bezskutecznie powtarzać, żeby tych paluchów do lukru nie wkładali…

Babka biszkoptowa, jak piórko lekka, o cytrynowej nucie. Świeżość kilka dni zachowuję, choć nie będzie Wam dane się o tym przekonać, bo znika błyskawicznie. Dobrego weekendu Kochani…

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka (trochę mniej jeśli planujemy ją lukrować)
  • ½ szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowa lub zwykła)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

lukier:

  • ok. ¾ szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Jajka ubić z cukrem, przez ok 10 min. na białą, puszystą masę.

Powoli dolewać, ciągle miksując olej.

Dodać ekstrakt waniliowy.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy.

Delikatnie, za pomocą szpatułki dokładnie wymieszać całość.

Formę do babki (lub okrągłą z kominem) dobrze wysmarować masłem, oprószyć mąką.

Do tak przygotowanej formy przelać ciasto.

Piec w temp. 175ºC przez ok 45 min.

Wyciągnąć z formy po przestudzeniu.

Lukier: zmiksować cukier puder z sokiem z cytryny, dodadając jednego lub drugiego składnika, tak by utrzymać gęstą, ale lejącą się polewę. Można ozdobić posypką.

Babka długo zachowuje świeżość (ale też szybko znika…)

Smacznego!

 

babka z lukrem

patera, talerzyki i kubki : Pretty Home

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Batirulez multi.internet.cyfrowypolsat.pl 8 miesięcy temu
    Wiesz, dzieci to chyba już tak mają, bo moi też bez przerwy na blacie lądują. Młodszy nie dosięga, więc otwiera sobie zmywarkę i staje na drzwiczkach, żeby palucha do ciasta włożyć 🙂 My ich kiedyś musimy spiknąć, to będzie wybuchowa „piątka” 🙂

    kasiac01 8 miesięcy temu
    jaka piękna domowa ciepła opowieść 🙂 A babeczka waniliowa prezentuje się przepysznie! Pozdrawiam serdecznie!

    ojciec_wwwirgiliusz 8 miesięcy temu
    Czy ty mi kiedyś nie obiecywałaś deseru?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *