Wegański pasztet z brokułu, grochu, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Aga Sz. fit, PRZEPISY, Wielkanoc, wytrawne 0 Comments

Taki pasztet to alternatywa dla zwykłych, mięsnych pasztetów. Składa się wyłącznie ze zdrowych, wartościowych składników, które nie zakwaszają naszego organizmu. Brokuł nie jest wyczuwalny w smaku, a przyprawy można oczywiście stosować inne, wg. swoich preferencji. (ja np. nie użyłam curry i zmniejszyłam ilość ziół). Dobrze smakuje posmarowany chrzanem z dodatkiem kiszonego ogórka.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego na pół twardo brokułu (najlepiej na parze)
  • 1 szklanka grochu ugotowanego do miękkości
  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • sól himalajska lub morska

Kilka suszonych pomidorów odłożyć do ozdoby.

Wszystkie składniki pasztetu zmiksować, dodać przyprawy, posolić do smaku, całość dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.

Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę, powtykać kilka suszonych pomidorów (jeśli kawałki są duże można je przepołowić) i piec przez 40 min.

Smacznego!

Źródło przepisu: ,,Alkaliczne gotowanie. Przy zielonym stole” Beata Sokołowska, Edyta Skorupska.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *