placek z jabłkami

Wiejski placek z jabłkami (torta di mele rustica)

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

placek z jabłkami

Nie wiem czy upiekłam to ciasto ze względu na jego nazwę, czy sposób umieszczania w nim ponacinanych jabłek jakie kojarzę z dzieciństwa, nie mniej bardzo dobrze zrobiłam. To jedno z tych ciast, które powinno każdego dnia stać na blacie ukryte pod szklanym kloszem. Proste, skromne, na podwieczorek w tygodniu wprost idealne.

Składniki:

  • 125 g (pół szklanki) masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 250 g ( 1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
  • 90 ml ( 1/3 szklanki) mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki galaretki/ dżemu z moreli lub pomarańczy (opcjonalnie)

Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem na kremową masę.

Dodawać po kolei jajka, a następnie dosypać sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszać (lub zmiksować).

Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.

Nożem naciąć na jabłkach kratkę i układać płaską częścią na cieście.

Piec w nagrzanym do 180°C przez około 40 min.

Upieczone ciasto posmarować ciepłą galaretką i podawać.

Smacznego!


placek z jabłkami

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 3 lata temu
    Bardzo apetyczne…

    ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
    Super. Mam torbę kwasiorów do zagospodarowania

    Gość: [ewamaison] *.dynamic.mm.pl 3 lata temu
    No i musze zrobic !

    gin86 3 lata temu
    Mmm, wygląda cudownie 🙂 Proste, ale wyjątkowo pyszne 🙂

    majanaboxing 3 lata temu
    Pyszne i z jabłkami. Lubię. 🙂
    Ściskam :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *