Zajączek wielkanocy

Aga Sz. PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

zajączek wielkanocny

Nie wiem kto bardziej się cieszy, ja foremki zajączka, czy moje dziecko z wypieku, który dzięki niej powstał. Tak czy siak uważam, że warto taką mieć. To nic, że używa się jej raz w roku. To nic, że zajmują miejsce w kuchni przez resztę czasu. To wszystko przestaje się liczyć, kiedy stawiamy takiego zajączka na stole 🙂 Mam nadzieję, że moim dzieciom będzie się odtąd kojarzyć ze Świętami Wielkanocnymi w naszej rodzinie.

Nie powiem, że upieczenie go poszło mi gładko. Pierwszemu (upieczonemu z innego, nota bene bardzo smacznego przepisu) przypiekłam uszy i odpadły. Moja córeczka powiedziała: ,,Mamo upiecz jeszcze jednego, może nie będzie wyglądał jak bóbr, bo ten mamo wygląda jak bóbr…” Upiekłam i ten wyszedł na szczęście, jak widać zgrabnie. Nie wiem jak smakuje, ale to sprawa drugorzędna w tym przypadku 😉

Kochani! Wesołych Świąt Wielkanocnych! Niech będą radosne, kolorowe i słodkie!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 130 g miękkiego masła( (plus trochę do wysmarowania foremki)
  • 120 ml. mleka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek.

Zmiksować masło z cukrem do uzyskania puszystej masy.

Zmniejszyć obroty i nadal miksując dodawać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny.

Stopniowo, ciągle mieszając dolewać mleko i przesianą mąkę i skórkę z cytryny

Białka z solą ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy, tak by całość dokładnie się połączyła

Foremkę dokładnie wysmarować masłem, poczekać aż zaschnie, złożyć foremkę, wlać do środka masę.

Górę (czyli spód zajączka) dobrze jest zabezpieczyć warstwą folią aluminiową, bo ciasto lubi wypływać.

Foremkę postawić na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 45 min.

Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.

Jako oczy sprawdzą się posypki-kuleczki, goździki albo rodzynki.

Jeśli nie zamierzamy go jeść możemy użyć margaryny i odpuścić sobie cytrynę.

Gotowego zajączka można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

zajączek wielkanocny

Comments 1

  1. Post
    Author

    karmel-itka 5 lat temu
    jeju, jeju, jeju! jakiż on piękny!
    ja nie zdążyłam kupić formy – w moim mieście za drogo, a przez internet by nie zdążyło dojść..
    Wesołego Alleluja! ;*
    świąt w cieple rodzinnych chwil, pełnych
    uśmiechu i radości.
    a zmartwychwstały Chrystus niech czuwa nad Tobą
    przez cały następny rok ;]

    kulinarnespotkania 5 lat temu
    zajaczek jest fajniutki:)
    Wesołych Świąt!!!

    majanaboxing 5 lat temu
    Wygląda rewelacyjnie! Wspaniały, mój to się nie równa w ogóle…
    Radosnych Świąt Kochana dla Ciebie i Twojej wspaniałej rodziny!
    Uściski:*

    ugotujmy 5 lat temu
    jest piękny, a kokardka dodaje mu uroku.
    aż chciałoby się zobaczyć jak wyglądał ten co to niby jak bóbr!
    pięknych świat.. polukrowanych.

    anahitka9 5 lat temu
    Wspanialy zajaczek!:) wesolych Swiat!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *