cantuccini

Cantuccini

Aga Sz. ciasteczka, PRZEPISY 1 Comment

cantuccini

Gdybym musiała zabrać na bezludną wyspę, puszkę z jednym rodzajem ciasteczek, to z pewnością wybrałabym te. Genialne w swej prostocie, włoskie sucharki, znane też jako ,,biscotti”. Podobno można je znaleźć w każdym toskańskim, kuchennym kredensie, bo wraz w deserowym winem Vin Santo stanowią tam niemal obowiązkowe uwieńczenie posiłku. Twarde jak kamienie, po zamoczeniu we wspomnianym winie lub w ulubionej kawie, stają się miękkie, rozpływają się w ustach, a na domiar wrażeń wyczuwamy solidne kawałki chrupiących migdałów. Zakochałam się w nich kilka lat temu, od pierwszego kawałeczka i miłość ta trwa do dziś. Polecam!

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 3 jajka średnie jajka rozdzielone na białka i żółtka
  • 250 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić ze szczypta soli na wysokich obrotach, a następnie zmniejszyć prędkość i stopniowo dodawać masę żółtek i cukru, skórkę z cytryny i migdały.

Na koniec dosypać mąkę z proszkiem oraz masło i krótko wyrobić na jednolitą masę. Uformować cztery wałki o długości ok. 25 cm i wysokości 2 cm (jeśli masa jest bardzo klejąca dosypać mąki). Piec w nagrzanym do 175° C piekarniku przez ok. 15 min. aż zaczną przybierać złoto-brązowego koloru.

Wyjąć z piekarnika i od razu pokroić ostrym (by poradził sobie z twardymi migdałami!) nożem na plasterki, krojąc po ukosie. Ciasteczka układać ściętą stroną na blaszkach i piec kolejne 15 min., po tym czasie obrócić je i piec jeszcze 5 min. Zostawić, aby wystygły.

W szczelnych, metalowych puszkach mogą leżeć nawet kilka tygodni.

UWAGI

Możemy użyć migdałów łuskanych, warto je wówczas wcześniej uprażyć w rozgrzanym piekarniku lub na suchej patelni (wystudzić przed dodaniem do ciasta)

Jeśli chcemy, żeby ciasteczka ładnie się błyszczały, uformowane wałki należy posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka.

ciasto piegusek

Piegusek

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY 1 Comment

ciasto piegusek

Uwielbiałam to ciasto w dzieciństwie. Puszyste, lekkie i ten strzelający pod zębami mak. Wiedziałam, że jak ,,będę duża” będę go piekła. Pierwsza wersja, którą upiekłam kilka lat temu bardzo mnie zawiodła. Ciasto było ciężkie, zbite, za słodkie. Odkryłam potem, że piegusek, którego tak lubię pieczony jest na samych białkach, bez niepotrzebnie obciążających ciasta żółtek.

Pewnie można by go polać polewą czekoladową lub lukrem, ale ja nie przewiduję żadnych dodatkowych atrakcji, które zakłóciłyby mi jego smak.

Za to szklankę mleka poproszę…

Składniki:

  • 130 masła
  • 7 białek dużych jaj
  • szklanka maku (suchy, niemielony!)
  • szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Uwagi: szklanka, której używam ma 250 ml.

Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli i cukier.

Dodać resztę składników czyli: przestudzone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia (warto je przesiać), ekstrakt (jeśli używacie).

Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ja używam 28 cm tortownicy z kominem, ale w tej klasycznej z gładkim spodem też będzie dobrze.

Piec w 180°C przez ok 30-40 min.

c

,

Torcik z Nutellą

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY, torty 1 Comment

torcik z nutellą

,,Torta alla gianduia” tak brzmi oryginalna nazwa tego wypieku. Trudno pisać mi o nim per tort, bo ma 23 cm średnicy i nie jest przełożony kremem lub śmietaną. Dla mnie będzie więc torcikiem, co nie zmienia faktu, że jako słodka gwiazda moich urodzin, sprawdził się znakomicie.

Nie będę go zachwalać, najlepszą reklamą będzie odczytanie listy składników: duży słoik nutelli, tabliczka deserowej czekolady, 200 g orzechów laskowych…

Przymierzałam się do upieczenia innego tortu, z taka samo niedbale rozsypanymi, prażonymi orzeszkami laskowymi na górze, jednak kiedy znalazłam ten przepis w ,,Jak być domową boginią” Nigelli Lawson, myśl o nutelli w jego wnętrzu, zdyskwalifikowała konkurenta w momencie. Bardzo polecam i to nie tylko miłośnikom nutelli 🙂

Składniki:

  • 6 dużych jajek (oddzielić białka od żółtek)
  • szczypta soli
  • 125 g  masła
  • 400 g nutelli (średni słoik dostępny w Polsce ma 350 g. i tyle dałam)
  • 1 łyżka likieru Frangelico, lub innego orzechowego, rumu lub wody
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady stopionej

Spód 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.

Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywno. W drugiej misce zmiksować masło z nutellą, a następnie dodawać likier/wodę, żółtka i wsypać mielone orzechy. Wmieszać stopioną, przestudzoną czekoladę. Do całości dodać łyżkę ubitych białek, by masę rozrzedzić, a następnie w 3 porcjach resztę białek, delikatnie wszystko łącząc.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40 min. ( piekłam kilka minut krócej) aż ciasto zacznie odstawać od ścianek foremki.

Przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia

Polewa:

  • 100 g obranych orzechów laskowych
  • 125 g czekolady deserowej
  • 125 ml śmietany kremówki
  • łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody

Orzeszki należy uprażyć na suchej patelni, kilka minut, do momentu aż zaczną się robić miejscami brązowe i poczujecie ich obłędny zapach.

Czekoladę, śmietanę i alkohol umieścić w małym garnku ( z grubym dnem lub teflonową powłoką) podgrzać do roztopienia się czekolady, a następnie zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.

UWAGI

Ważne, żeby ilość śmietany i czekolady była taka sama, ale wydaje mi się, że jeśli macie 100 g czekolady i dodajcie do niej 100 ml śmietany, to ilość ta też wystarczy, a nie trzeba będzie ,,uruchamiać” drugiej tabliczki czekolady.

Jeśli nie uda Wam się kupić obranych orzeszków laskowych, wystarczy wrzucić na 10-12 min. orzechy do nagrzanego piekarnika, a następnie włożyć je do kuchennej i pocierać kilka minut w dłoniach. Po odwinięciu wybieramy z zawiniątka pozbawione cieniutkiej łupinki orzeszki.

Źródło przepisu:  ,,Jak być domową boginią” Nigelli Lawson

muffiny jak pączki nigella

Pączkowe muffiny z dżemem

Aga Sz. babeczki & muffinki, pączki, faworki, PRZEPISY 1 Comment

muffiny jak pączki nigella

Tłusty czwartek- piękna sprawa 🙂 Raj dla łasuchów. Mam z tym dniem mały problem, ponieważ w głębi duszy czuje, że powinnam obdarować rodzinę domowymi pączkami, ale na myśl o smażeniu w głębokim tłuszczu, a następnie o walce z likwidacją wszechobecnego zapachu oleju przez następny tydzień, jakoś nie mogę się przemóc. Wmawiam więc sobie, że dla trzech osób nie warto się w to bawić, ale wiem, że prędzej czy później zadebiutuje w tym temacie…Póki co uroczy substytut pączków w wydaniu Nigelli. Pączkowe muffinki to naprawdę fajna sprawa. Maczane w masełku i obtoczone w cukrze naprawdę przypominają pączki! Zachwyconej Mai nie mogłam od nich odgonić.

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 85 ml oleju ( np. kukurydziany / rzepakowy)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka (kopiasta) proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • 12 łyżeczek dżemu truskawkowego

do maczania:

  • 100 g masła
  • 150 g cukru kryształu

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C

Do jednej miseczki wlać mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wbić jajko. Do drugiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Połączyć zawartości obu miseczek i niedbale wymieszać widelcem, tylko do połączenie się składników.

Foremkę do muffinek porządnie natłuścić. Ja użyłam silikonowej w serduszka, która jak każda silikonowa nie wymagała natłuszczania.

Nałożyć masę do 1/3 wysokości wgłębień, następnie do każdej nałożyć po łyżeczce dżemu i przykryć resztą ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 min. aż muffinki urosną i się zarumienią.

Roztopić masło, przelać do miseczki, a cukier kryształ wsypać na talerzyk (lub do miseczki jak wygodniej). Każdą muffinkę zamoczyć w masełku i obtoczyć w cukrze.

Podawać koniecznie cieplutkie..

Smacznego!

trufle czekoladowo rumowe

Trufle czekoladowo-rumowe

Aga Sz. czekoladowe, małe słodkości, PRZEPISY 1 Comment

trufle czekoladowo rumowe

Walentynki mają dla mnie smak czekolady, ale żeby Walenty docenił starania powinna być podana oczywiście w wersji hand made. Minimalny wkład pracy i postawicie przed ukochanym własnoręcznie wykonane trufle 🙂 Brzmi dobrze? Potem może już być tylko lepiej…

Składniki:

  • 100 g  czekolady deserowej 70%
  • 80 g herbatników (zwykłe maślane typu petitki)
  • łyżeczka masła
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżki rumu (dałam Malibu, ale ciemny też będzie dobry)

Wykonanie:

Herbatniki zmielić w malakserze (lub włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta) najdrobniej jak się da.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać do niej masło, wymieszać i przełożyć do reszty składników. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa będzie za sucha dolać więcej rumu), odstawić do lodówki, by stwardniały. Obtoczyć w gorzkim kakao. Podawać schłodzone.

Korzenna konfitura z czerwonych grejpfrutów

Aga Sz. Uncategorized 1 Comment

Latem mam ochotę wszystkie owoce, znajdujące się w polu mojego widzenia zamknąć pod jakąś (najchętniej słodką) postacią w słoiczku i schować głęboko, by móc cieszyć się nimi zimą. Zabrzmi to pewnie fatalnie, ale mieszanie konfitur mnie odpręża. Zatęskniłam za tą formą relaksu i zrobiłam konfiturę ze wszechobecnych o tej porze w sklepach, czerwonych grejpfrutów. Nie będę tu nikogo oszukiwać, że robi się je w 5 min., ponieważ (jeśli jesteście dokładni) ściąganie białych błonek z tych owoców jest pracochłonne. Ale jest to jakiś pomysł na długie, ciemne, zimowe wieczory. Konfitura jest dość płynna, świetnie sprawdzi się więc jako polewa do deserów, lodów czy sernika. Korzenna nuta przypomni w środku lata o urokach zimy… Polecam!

Składniki:

  • 1 kg czerwonych grejpfrutów
  • 1 kg cukru
  • 500 ml wody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki koniaku (opcjonalnie, ja nie dałam)

Grejpfruty dobrze umyć i obrać za pomocą obieraczki, starając się obierać tylko pomarańczową część skórki, a następnie pokroić je na cienkie paseczki.

Białą część skórki usunąć z owocu i wyrzucić (jest gorzka!). Grejpfruty podzielić na pojedyncze cząstki (lub przynajmniej na ćwiartki i zdjąć z nich możliwie największą ilość białych błonek.

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki grejpfrutów z wodą. Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, wsypać cukier i przyprawy. Wymieszać, ostudzić.

Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. po czym odstawić i dodać sok z cytryny i (ewentualnie) koniak. Całość dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików i zamknąć.

Smacznego!

Miodowe semifreddo

Aga Sz. lody & sorbety, PRZEPISY 1 Comment

“Semifreddo to niezupełnie lody. Nie trzeba tu robić kremu custard ani mieszać lodów w czasie mrożenia − co czyni życie o wiele prostszym. W rezultacie otrzymujemy gładki blok schłodzonych, cudownie aksamitnych, lekko zamrożonych lodów. W tej wersji łagodny miodowy smak odpowiada konsystencji. ” Nigella Lawson

Nigella powiedziała chyba wystarczająco dużo, by skusić do ich przyrządzenia. Semifreddo ( z włoskiego ,,pół zimny”) są genialne, bo można je przyrządzić dużo wcześniej i wyjąć chwilkę przed podaniem. Orzeszki pinii można zastąpić płatkami migdałów, a z masą można eksperymentować, dodając pokruszone herbatniki, espresso, orzechy.

Książkę Nigelli z przepisem posiadam parę dobrych lat i sama się sobie dziwię, że dopiero teraz je zrobiłam. Może podświadomie czekałam na okazję, by własnoręcznie zbieranymi ( i co trudniejsze obieranymi- dzięki Kochanie!) orzeszkami piniowymi uraczyć kogoś wyjątkowego? Taka okazja miała ostatnio miejsce, podałam je jako słodki akcent po kolacji z przyjaciółmi. Deser wszystkim smakował, a ja po wyjściu gości wylizując palcem (rozpuszczoną już totalnie) ostatnią porcję czułam się jak Kubuś Puchatek ze swoim garnuszkiem miodu…

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 100 g miodu najwyższej jakości, plus 3 łyżki miodu do polania
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 25 g orzeszków piniowych (prażonych na patelni)

Foremkę keksówkę wyłożyć folią. Utrzeć jajko i żółtka z miodem, w misce opartej na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą, aż mieszanina stanie się jasna i gęsta.

Ubić śmietanę kremówkę, gdy zrobi się gęsta, zmieszać ją delikatnie z miodowo−jajeczną masą. Przelać do przygotowanej foremki i dokładnie okryć folia spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na min. 2−3 godziny

Przed podaniem wyjąć je, odwracając formę do góry dnem i przełóż na talerz. Polać miodem i posypać prażonymi orzeszkami piniowymi i zajadać, bo szybko się topi.

Mazurek kajmakowy

Aga Sz. mazurki, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

W całym tym przedświątecznym zamieszaniu, miło jeśli znajdzie się ciasto, które jest jednocześnie tradycyjne i szybkie w wykonaniu. Taki właśnie (dzięki możliwości zakupu gotowego kajmaku) jest ten mazurek. Wystarczy upiec kruchy spód i rozsmarować na nim masę kajmakową. Najwięcej czasu zajmuje chyba ozdabianie. Zasada w mazurkach jest prosta: ciasta na palec, za to bakalii, lukru, czekolady, marcepanu- ile się chce 🙂

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru (dałam mniej pamietając jak słodki jest kajmak)
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • puszka kajmaku lub puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowana( zamknięta) w garnku z woda przez 3 godz.
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej (lub innej kwaśnej) -ja pominęłam

Do ozdoby:

  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • czekolada deserowa roztopiona w kąpieli wodnej

Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min.. Rozwałkować, wyłożyć na natłuszczona lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20 min.

Wyjąć ostudzić, rozsmarować kajmak, ozdobić.

Kruche ciasto z powyższego przepisu za sprawą krupczatki i cukru pudru jest delikatne i kruche.

Smacznego!

Szybkie ciasto z jabłkami

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

łatwe ciasto z jabłkami

Mąka, cukier i jajka są w każdej kuchni, jeśli szczęśliwie posiadacie jeszcze trzy jabłka to możecie je śmiało upiec . To takie połączenie babki i biszkoptu, naprawdę bardzo przyzwoite w sytuacji, kiedy za pół godziny mamy niezapowiedzianych wcześniej gości 🙂

Składniki:

  •  3 średnie jabłka (wiadomo najlepiej deserowe)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek cukru pudru
  •  3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło i tarta bułka do formy.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne. Okrągłą formę do tarty posmarować masłem, wysypać bułką tartą, ułożyć cząstki owoców. Jajka, mleko, mąkę, olej, cukier puder i proszek do pieczenia zmiksować na gładkie ciasto. Ciastem zalać jabłka. Piec około 20 min. w temp. 180 stopni C. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Do ciasta można dodać trochę startej skórki z cytryny, a cząstki jabłek oprószyć cynamonem 🙂

Smacznego!

łatwe ciasto z jabłkami

piernik z musem jabłkowym

Piernik z musem jabłkowym

Aga Sz. pierniki & pierniczki, PRZEPISY 1 Comment

piernik z musem jabłkowym

Trzeci trymest ciąży to w moim przypadku czas, kiedy nie pogardzę czymś słodkim do popołudniowej kawy, ale brak mi sił na przygotowywanie skomplikowanych wypieków. Dlatego też ostatnio do mojego piekarnika trafiają rzeczy proste i szybkie w wykonaniu (i przyznam, ze nie czuje się z tego powodu ani winna, ani poszkodowana :)) Mając słoik musu jabłkowego produkcji dziadka Jurka, wypróbowałam przepis dziennikarki Katarzyny Kolendy-Zalewskiej polecony przez nią w ,,Moim gotowaniu”.

Dodatek musu jabłkowego, delikatnie wyczuwalnego w cieście daje nam gwarancję, że ciasto nie będzie suche.

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru jabłkowego

– szklanka cukru

– 1/2 kostki masła

– łyżeczka zmielonych goździków

– łyżeczka cynamonu

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżeczki sody

– 2 łyżki miodu

– 2 szklanki mąki

– bakalie (ja nie dałam)

Przecier jabłkowy wymieszać ze stopionym masłem, dodać cukier, mąkę, sól, miód, bakalie, przyprawy korzenne i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.

Smacznego!

Ciasto Snickers

Aga Sz. Boże Narodzenie, ciasta, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

ciasto snickers

Miodowe ciasto, orzeszki, budyń i ten niebiański karmel… Jedno z najbardziej lubianych przez moich gości ciast. Idealne na Święta.

Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

polewa orzechowa:

  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich (ja dodaję po 10 dag włoskich i ziemnych niesolonych)

krem 1:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

krem 2:

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego (lub gotową masę kajmakową)

Puszkę z mlekiem wstawić (zamkniętą) do garnka z woda i gotować 3 godz. Ostudzić.

Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.

Ciasto rozwałkować na 3 identyczne placki wielkości 25 x 30cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia blachy, przełożyć na nie placki. Na jedną z części wylać gorąca polewę orzechową i upiec w 175 stopniach razem z pozostałymi blatami przez ok. 10 min.(może chwilkę dłużej).

Ugotować budynie zużywając o połowę mniej mleka niż jest na opakowaniu, tj. w sumie 500 ml mleka. Ostudzić.

Na jeden upieczony, ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewa orzechową.

Ciasto jest najlepsze jeśli poleży noc w lodówce 🙂

Smacznego!

 

Bułeczki drożdżowe

Aga Sz. drożdzowe, pieczywo, PRZEPISY, wytrawne 1 Comment

Przepis na to ciasto drożdżowe dostałam od mojej serdeczne koleżanki i cudownej Pani domu Ewy, która oczarowała mnie ich wytrawna wersja w Sylwestra.

Z ciasta można upiec ciasto lub zrobić bułeczki- słodkie dodając cukier lub wytrawne (pyszne z masełkiem ziołowym lub czosnkowym) wówczas bez cukru za to np. z ziołami.

Bułeczki są takie jak powinny pulchne i mięciutkie. Jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepsze w dniu wypieku.

Składniki:

  • szklanka letniego mleka
  •  pól paczki żywych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Podane wyżej składniki wymieszać robiąc zaczyn i odstawić w cieple miejsce na ok. 15 min.

Następnie dodać:

  • 2 jajka
  •  1/3 kostki roztopionego masła
  • mąkę pszenną ( trudno podać ilość, pewnie ok. 2- 3 szklanek, tak by ciasto nie kleiło się do rąk, ale nie było też twarde)
  • 4 – 5 łyżeczek cukru (jeśli chcemy wersje słodką, szczyptę soli i np. zioła jeśli wytrawną)

Wyrobić ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę formując w dłoniach równej wielkości bułeczki. Ja układam je ściśle obok siebie, tak, że się dotykają, a gotowe od siebie odrywam. Wersje słodka można ponadziewać np. powidłami czy nutellą.

Smacznego!

Ciasto makowo-jabłkowe (bezglutenowe)

Aga Sz. Boże Narodzenie, ciasta, PRZEPISY 1 Comment

Mój absolutny faworyt wśród świątecznych wypieków i to nie dlatego, że dość prosto się je robi ( a to przyznacie istotne w tych zwariowanych dniach), a ze względu na smak. Zawsze wilgotne, mięciutkie, długo świeże, no i pyszne. Przypomina mi moje ukochane makówki, choć oczywiście w odróżnieniu od nich da się je zgrabnie pokroić. Czekoladową polewą i chrupiące płatki migdałów wieńczą całość. Odkąd pamiętam jest na naszym świątecznym stole. Z całego serca polecam…

Składniki:

  • 300 g  suchego, zmielonego maku
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 400 g jabłek
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy /łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek grysiku

Białka ubić na pianę i odstawić.

Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

Proszek do pieczenia wymieszać z grysikiem i dodać do masy.

Delikatnie wmieszać ubite białka.

Stopniowo, na przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka.

Tortownice (u mnie okrągła o przekroju ok.24 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką/bułką tartą.

Przelać ciasto do formy.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok.45 min.

Wyjmować z foremki po ostudzeniu.

Polać polewa czekoladową i ozdobić płatkami lub połówkami migdałów.

Smacznego!

Ciasteczka (koperty) serowe

Aga Sz. ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Uwielbiam ten przepis za łatwe do zapamiętania proporcje składników, za prostotę wykonania no i i oczywiście za smak. Długo żyłam w świadomości, że jest to stary przepis z niemieckich książek z przepisami mojej prababci, niedawno  odkryłam w internecie (i książce Ewy Wachowicz), jak bardzo się myliłam, bo przepis jest bardzo popularny. Łatwiutkie do zapamiętania proporcje, tyle samo mąki, białego sera i masła. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, a efekt palce lizać. Wiem, że popularne są wersje z jabłkami (wtedy lepi się ciasto jak na pierogi), z powidłami (wtedy można je zawinąć w rogaliki), ja najchętniej wycinam radełkiem z ciasta kwadraty, na środku każdego kładę kawałki brzoskwiń z puszki i sklejam dwa przeciwległe rogi. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem (nie żałuje go, bo samo cisto nie ma w sobie cukru). Przepyszne ciasteczka, szybkie do zrobienia, zatem nawet jeśli macie za godzinkę niezapowiadanych wcześniej gości spokojnie zdążycie 🙂

Składniki:

  • -250 g mąki pszennej
  • 250 g miekkiego masła
  •  250 g białego serka
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder

Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować, powycinać kwadraty ( lub trójkąty jeśli chcemy rogaliki, koła jeśli pierożki) Na wycięte kawałki nałożyć owoce, zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min. Polecam, bo są pyszne 🙂

Muffinki bananowe

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 1 Comment

Te muffinki to najlepszy sposób jaki znam za wykorzystanie ciemniejących bananów, bo takie właśnie są do nich najlepsze. Od kiedy przyniosłam je kiedyś mojej przyjaciółce Ewie, jej córka Ola piekła je potem kilka dni pod rząd, tak im przypadły do gustu 🙂

Składniki suche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru

Składniki mokre:

  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • łyżka rumu (niekoniecznie)
  • 2-3 rozgniecione banany

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, tylko tak by składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok. 25 min. (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp. 175 stopni C. Za sprawa bananów są mięciutkie nawet następnego dnia.

Smacznego!

Piernik przekładany

Aga Sz. Boże Narodzenie, pierniki & pierniczki, PRZEPISY 1 Comment

Raz, dwa, trzy próba przedświąteczna. Postanowiłam powoli oswajać się z klimatem nadchodzących Świąt, pomógł mi w tym przekładany piernik wyszperany na blogu Dorotkiz Moich Wypieków . W 100% zgadzam się z Nią, że piernik jest ba-je-czny. Mięciutki, lekki jak śnieżek na świerkowej gałązce, pachnący cynamonem i goździkami, po prostu boski. Nie jest to typowo twardawy piernik, moim zdaniem ma coś z delikatności biszkoptu. Ja, by się zbytnio nie przemęczać przełożyłam go tylko powidłami (może fakt, że własnej produkcji trochę mnie usprawiedliwi), a nie tak ambitnie i efektownie jak Dorotka nadzieniem z powideł i dżemu śliwkowego z wykorzystaniem galaretki (choć pomysł uważam za świetny!)Pycha przez duże P !!!

Składniki:

– 1 i ¾ szklanki maki pszennej

– ½ szklanki cukru

– 200 g płynnego miodu

– 125 g masła

– 3 jajka

– 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany

– 1,5 łyżki przyprawy do piernika

– 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 i ½ łyżki kakao (dla koloru)

Na przełożenie:

– słoik powideł śliwkowych

Białka ubić na sztywno.

Miękkie masło utrzeć z cukrem.

Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, porcjami miód, śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą, przyprawami i kakao.

Do ciasta dodać delikatnie ubite białka.

Całość wlać do keksówki (ok. 32cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.

Piec w tem. 165 stopni C. ok. 50-60 min. do momentu, aż wbity w ciasto drewniany patyczek po wyciągnięciu bedzie suchy.

Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części, posmarować powidłami.

Polać polewą czekoladową.

Smacznego!

ciasto gruszkowe z marsala

Ciasto gruszkowe

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

ciasto gruszkowe z marsala

Gruszki to jedne z owoców, które pamietam z dzieciństwa. W ogródku domu, w którym dorastalam rosły dwie grusze. Jedna, która owocowała szybko, jej owoce były miękkie i soczyste, kreciły się pod nią te głupie osy, a największą karą był dla mnie obowiązek zbierania tych, które spadły. Teraz chętnie bym je pozbierała. ..Drugie to ,,zimówki” twarde, szare i nie wiadomo po co rosnące. Mama piekła odwracane tarty z orzechami i karmelem i gotowała z nich kompoty. Ja upiekłam ciasto. Całkiem zwyczajne. No może tylko dodatek deserowego wina Marsala i użycie brązowego cukru dodaje mu elegancji. Ciasto nie jest suche i jest bardzo aromatyczne. Super, gdy za oknem hula jesienny wiatr.

Składniki:

(szklanka o pojemności 250 ml.)

  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  •  1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 dojrzałe gruszki obrane, wydrylowane i pokrojone na ćwiartki (lub plastry)
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  •  3 duże jajka
  •  1/3 szklanki wina Marsala
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  1 łyżeczka cukru
  •  szczypta gałki muszkatołowa

Przygotowanie:

Skropić gruszki sokiem z cytryny.

Wysmarować masłem okrągłą formę (ja użyłam 20cm) i wyłożyć papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko spód).

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i sól.

Ubić jajka z 3/4 filiżanki cukru na jednolita masę, stopniowo dodawać wymieszane składniki, 1/2 szklanki rozpuszczonego, przestudzonego masła i wino.

Wlać ciasto do formy, na wierzchu położyć gruszki, polać pozostałym masłem i posypać cukrem pudrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30- 40 minut. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

 

Chlebek bananowy

Aga Sz. ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Przygodę z chlebkami ,,na słodko” zaczęłam od tego przepisu. W Stanach Zjednoczonych chlebek ten nazywany jest Banana bread i bardzo tam popularny. W smaku przypomina mi muffinki bananowe, które kiedyś namiętnie piekłam (tam używałam cukru brązowego, co i tu mogłoby się sprawdzić). Wilgotne, puchate i mocno bananowe. Postawiłam na klasyczna wersję, bez dodatków typu orzechy, czy kawałki czekolady, dodałam tylko odrobinę cynamonu.

Składniki:

  • 3 – 4 dojrzałe banany
  • ⅓ szklanki roztopionego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii/ kilka kropel aromatu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki

Zrobienie ciasta nie wymaga użycia (brudzenia… ) miksera.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami.

Dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię, a następnie mąkę, sodę i szczyptę soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w podłużnej formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

ciasto kokosowe

KARAIBSKI CHLEBEK KOKOSOWY

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY 0 Comments

ciasto kokosowe

Oglądając program  ,,Kuchnia Billa”, z którego to pochodzi ten przepis, w pamięci utkwił mi nie tyle sam chlebek (który mimo egzotycznie brzmiącej nazwy jest po prostu rodzajem kokosowego ciasta),a sielankowa scena, w której Bill, jak na idealnego męża przystało, piecze go na śniadanie swojej żonie i zanosi jej do łóżka. Zejdźmy jednak na ziemię. Z uporem maniaka sama ambitnie starłam orzech kokosowy na tarce o drobnych oczkach (później doczytałam, że mogłam to zrobić na grubych z mniejszym wysiłkiem…). Chlebek jest smaczny i wilgotny. Denerwować może jednak fakt, że się kruszy, ale to chyba urok ciast w duża ilością kokosu w składzie. Niestety, mimo obietnic autora, po domu nie unosił się zapach kokosa, a szkoda. Myślę, że ciekawie może smakować opiekany następnego dnia w tosterze, jednak tej wersji nie zdążyłam przetestować… Fajna sprawa na śniadanko, szczególnie, jeśli namówicie kogoś, by go dla Was upiekł i dostarczył do łóżka wraz ze szklaneczka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy…

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • orzech kokosowy starty na tarce z grubymi oczkami lub 150 g wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  •  75 g masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier,  cynamon i wiórkami kokosowe.
Wlać mleko roztrzepane z jajkami i ekstraktem waniliowym, całość wymieszać.
Dodać roztopione, przestudzone masło.
Wyrabiać na gładką masę.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać jeszcze ciepły z masłem.
Upieczony można przechowywać pokrojony w zamrażalniku około miesiąca. Rozmrażać około 10 minut, a następnie podpiec w opiekaczu.

Źródło przepisu: Bill Granger

arabskie ciasto miodowe

Arabskie ciasto miodowe

Aga Sz. ciasta, PRZEPISY 1 Comment

arabskie ciasto miodowe

Ciasto zachwyci wielbicieli orientalnych słodkości. Wyszukałam je kiedyś w internecie, po powrocie z Egiptu, oczarowana jego ociekającą miodem kuchnią.W oryginalnym przepisie zamiast orzechów użyto płatków migdałowych, ja jednak wykorzystuje orzechy włoskie. Arabskiego klimatu nie zakłóca także orzeszki ziemne (niesolone),hm… i może garść sezamu…. Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, wilgotne i podejrzewam, że długo pozostaje świeże (podejrzewam, bo u nas nigdy zbyt długo się nie uchowa).

Można je upiec w 26 cm tortownicy, albo na blaszce 30 cm x 20 cm i pokroić na trójkąty.

Składniki ciasta:

  • 10 dkg masła
  • 12 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 3 łyżki śmietany
  • 15 dkg mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Obłożenie:

  •  10 dkg masła
  •  8 dkg cukru
  •  8 dkg miodu
  •  2 łyżki śmietany
  • 15 dkg orzechów lub migdałów
  •  ½ łyżeczki cynamonu
  • starta skórka z ½ pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić po jednym jajku, cały czas ucierając.

Dodać śmietanę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać do niej ciasto i równomiernie wygładzić powierzchnię. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

W międzyczasie zagotować w garnuszku, cały czas mieszając, pozostałe masło z cukrem, miodem, śmietaną, rozdrobnionymi orzechami, cynamonem i skórką pomarańczową.

Wylać tę masę na upieczone ciasto i piec jeszcze 15-20 minut. Zostawić w foremce do ostygnięcia.