Czeski chleb (na żytnim zakwasie)

Aga Sz. chleby, PRZEPISY, Strona glowna banner 1 Comment

Ten chleb piekę ostatnio na okrągło. Na zakwasie żytnim, z dodatkiem drożdży. Prosty w wykonaniu, o łagodnym smaku, świetne kroi i przechowuje. Piekę zawsze dwa, by drugi zamrozić (lub rozdać). Przed pieczeniem obsypuje go ziarnami słonecznika albo czarnuszki. Smakuje każdemu, zwłaszcza dzieciom. Nie zdarzyło mi się, żeby się nie udał, a upiekłam ich już kilkanaście. Polecam bardzo!

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
  • 8 gram świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
  • 300 ml letniej wody
  • 300 g. mąki pszennej (typ 650)
  • 200 g.mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1,5 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • jajko
  • łyżka mleka
  • garść ziaren słonecznika, lub 1-2 łyżki ziaren czarnuszki

Jeśli używamy świeżych drożdży, rozpuszczamy je w niewielkiej ilości ciepłej wody, dokarmiamy odrobina cukru i odstawiamy na chwilę ( w tym czasie odmierzamy resztę składników). Jeśli korzystamy z drożdży instant, mieszamy je po prostu z mąką.

Wszystkie składniki miksujemy (mikserem z końcówką- hakiem) przez ok. 7 min. Po tym czasie, przykrywamy i odstawiamy ciasto na 10 min. (na tym etapie będzie się lepiło).

Po przerwie, ponownie je wyrabiamy je przez kilka minut.

Ponownie odstawiamy, przykryte,tym razem na ok. 2 godz. (gdy jest ciepło, czasem wystarczy godzina), do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Foremkę keksówkę (ok. 12 x 30 cm) posmarować masłem oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto uformować i przełożyć do foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia (potrwa to ok. 40 min.)

Wyrośnięty chleb posmarować mieszaniną roztrzepanego jajka i łyżki mleka, obsypać nasionami.

Piec w nagrzanym do 220 stopni C. przez ok 40 min, aż będzie zarumieniony.

Zakochacie się w nim na pewno…

Smacznego!

Comments 1

  1. Chleby zdarza mi się piec dosłownie od święta, a że ostatnio było sporo świątecznych dni, to skusiłam się na chleb zaproponowany przez Ciebie:) I powiem Ci, że gdybym tylko miała częściej więcej wolnego czasu, to z chęcią bym go robiła nawet co tydzień. Rewelacyjny! Takie pieczywo lubię najbardziej:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *