Ten chleb piekę ostatnio na okrągło. Na zakwasie żytnim, z dodatkiem drożdży. Prosty w wykonaniu, o łagodnym smaku, świetne kroi i przechowuje. Piekę zawsze dwa, by drugi zamrozić (lub rozdać). Przed pieczeniem obsypuje go ziarnami słonecznika albo czarnuszki. Smakuje każdemu, zwłaszcza dzieciom. Nie zdarzyło mi się, żeby się nie udał, a upiekłam ich już kilkanaście. Polecam bardzo!
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego kilka godzin wcześniej)
- 8 gram świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
- 300 ml letniej wody
- 300 g. mąki pszennej (typ 650)
- 200 g.mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 1,5 łyżeczki soli
dodatkowo:
- jajko
- łyżka mleka
- garść ziaren słonecznika, lub 1-2 łyżki ziaren czarnuszki
Jeśli używamy świeżych drożdży, rozpuszczamy je w niewielkiej ilości ciepłej wody, dokarmiamy odrobina cukru i odstawiamy na chwilę ( w tym czasie odmierzamy resztę składników). Jeśli korzystamy z drożdży instant, mieszamy je po prostu z mąką.
Wszystkie składniki miksujemy (mikserem z końcówką- hakiem) przez ok. 7 min. Po tym czasie, przykrywamy i odstawiamy ciasto na 10 min. (na tym etapie będzie się lepiło).
Po przerwie, ponownie je wyrabiamy je przez kilka minut.
Ponownie odstawiamy, przykryte,tym razem na ok. 2 godz. (gdy jest ciepło, czasem wystarczy godzina), do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Foremkę keksówkę (ok. 12 x 30 cm) posmarować masłem oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto uformować i przełożyć do foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia (potrwa to ok. 40 min.)
Wyrośnięty chleb posmarować mieszaniną roztrzepanego jajka i łyżki mleka, obsypać nasionami.
Piec w nagrzanym do 220 stopni C. przez ok 40 min, aż będzie zarumieniony.
Zakochacie się w nim na pewno…
Smacznego!
Comments 1
Chleby zdarza mi się piec dosłownie od święta, a że ostatnio było sporo świątecznych dni, to skusiłam się na chleb zaproponowany przez Ciebie:) I powiem Ci, że gdybym tylko miała częściej więcej wolnego czasu, to z chęcią bym go robiła nawet co tydzień. Rewelacyjny! Takie pieczywo lubię najbardziej:)