Przepis na sernik londyński, znalazłam w książce Nigelli Lawson Jak być domową boginią”. Podobno to babcia nauczyła autorkę zapiekać na serniku warstwę kwaśnej śmietany, która zapewniam Was, tworzy bajeczne, kwaśno-słodkie uwieńczenie każdego jego kęsa. Za sprawą sposobu pieczenia (w kąpieli wodnej) sernik ten jest niezwykle jedwabisty i delikatny. Nie ubijamy do niego białek osobno, unikamy więc groźby opadnięcia. Sernik daje się ładnie pokroić i jest idealny na każda okazję.
Składniki:
(na foremkę o przekroju 20-23 cm)
- 150 g herbatników (najlepiej Digestive albo inne półsłodkie)
- 75 g bardzo miękkiego lub roztopionego masła
- 600 g mielonego twarogu śmietankowego
- 150 g cukru (najlepiej drobnego)
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i ½ łyżki soku z cytryny
Warstwa śmietankowa:
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka drobnego cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Herbatniki zmiksować w malakserze (aż będą przypominać tartą bułkę), dodać masło i ponownie całość zmiksować pulsacyjnie.
Spód foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć boki, oderwać nadmiar papieru.
Przesypać masę do formy, ugnieść dłonią lub wypukłą stroną łyżki. Odstawić do lodówki, by masa stężała.
Twaróg zmiksować na średnich obrotach, aż będzie gładki, a następnie dodać miksując cukier, jajka żółtka jaj, wanilie i sok z cytryny.
Schłodzoną tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową, używając dwóch kawałków folii, tak by przecinały się na spodzie i solidnie zabezpieczyły jej dno i boki (zabezpieczy to sernik przed woda w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej).
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Na ciasteczkowy spód wylać serowa masę.
Wstawić foremkę do większej metalowej foremki/brytfanki, a następnie wlać do niej wrzątek ( do ok. połowy wysokości brytfanki). Ostrożnie przełożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 50 min.
W międzyczasie kwaśną śmietanę wymieszaj trzepaczka lub widelcem z cukrem, sokiem z cytryny i wanilią.
Po 50 min pieczenia wierzch sernika powinien być ścięty na tyle, by utrzymać na sobie przygotowaną polewę.
Gdyby jednak nadal był lepki, należy go piec jeszcze kilka minut, tak by polewa nie wsiąkła w ciasto, a stabilnie się na nim utrzymała.
Nałożyć polewę na wierz sernika, wygładzić by utworzyła równą powierzchnię i piec kolejnych 10 min.
Wyjąć brytfankę z piekarnika, a następnie wyciągnąć z niej formę z sernikiem, odwinąć folię i odstawić do ostygnięcia.
Schodzony przełożyć do lodówki (idealnie na cała noc).
Wyjąć z lodówki 20 min przed jedzeniem.
Najlepiej kroi się nożem zanurzonym w gorącej wodzie.
Smacznego!