Mocno czekoladowe, proste, szybkie ciasto. Ma mniej gliniastą strukturę niż brownie, ale do lekkich wypieków zaliczyć go nie można. Jeśli lubisz gorzką czekoladę, będzie Ci smakowało. Maliny z czekoladą bardzo się lubią, dla samej radości wylewania gęstej, malinowej rzeki z dzbanuszka na kawałki tarty, warto przygotować do niej to puree. Sprawdzi się oczywiście także wersja z truskawkami lub frużelina wiśniowa (choć tej drugiej z dzbanuszka raczej nie wylejemy…;) )
Składniki:
- 170 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
- 80 g masła
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 30 g mąki
- szczypta soli
- 200 g malin (mogą być mrożone)
W garnku zagotować wodę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z pokrojonym masłem umieścić w rondelku, wstawionym do garnka z przegotowaną, gorącą wodą, mieszając rozpuścić składniki i odstawić.
Jajka ubić z cukrem i solą na kremową masę.
Wlać do nich przestudzoną czekoladę i delikatnie, ręcznie za pomocą szpatułki lub dużej trzepaczki połączyć dokładnie ze sobą obie masy.
Dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 175°C.
Boki foremki o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do foremki i piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min. Powierzchnia tarty powinna być mocna i elastyczna, nie może być płynna, ale należy uważać by jej nie przesuszyć. Przy tej ilości czekolady ciasto ma prawo być miejscami bardziej wilgotne, sprawiać wrażenie niedopieczonego.
Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić na metalowej podstawce. Po ostygnięciu wyjąć je z formy, usunąć ze spodu papier.
Sos malinowy uzyskałam miksując blenderem maliny z łyżką cukru pudru. Idealnie byłoby przetrzeć je przez sito, by usunąć pesteczki, ale ja nie zawracały sobie tym głowy.
Źródło przepisu : ,,Pieczenie jest łatwe” wydawnictwa Reader’s Digest z moją, malinową zmianą. Oryginał sugeruje oprószyć ciasto cukrem pudrem i kakao oraz ozdobić owocem miechunki jadalnej ( wiśni peruwiańskiej).
Comments 1
Author
Gość: [Nef] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Wyglada bardzo apetycznie:) Zapisze sobie ten przepis:)
Gość: [Pestka] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
maliny idealnie komponują się z czekoladą, mniam!
Gość: [magma] *.ip4.artcom.pl 4 lata temu
super wygląda, bardzo lubię czekoladowe ciacha:)
majanaboxing 4 lata temu
Widać , że pyszne i delikatne to ciasto. 🙂 Podoba mi się dodatek malinowego puree. 🙂
Pozdrowionka Kochana :*
alexela 4 lata temu
Ciasto musi być bardzo smaczne. I ten malinowy mus… mmm 🙂 Tylko mała uwaga: w opisie przygotowania zapomniałaś o mące 😉
jfloryan 4 lata temu
oooooooooooo tak!
abbra 4 lata temu
I kolejne czekoladowe ciasto, do tego z malinami – rozmarzyłam się … 🙂