Tarta czekoladowa bez spodu z malinowym puree

Aga Ciasteczkolandia ciasta, czekoladowe, PRZEPISY, tarty 1 Comment

ciasto czekoladowe

Mocno czekoladowe, proste, szybkie ciasto. Ma mniej gliniastą strukturę niż brownie, ale do lekkich wypieków zaliczyć go nie można. Jeśli lubisz gorzką czekoladę, będzie Ci smakowało. Maliny z czekoladą bardzo się lubią, dla samej radości wylewania gęstej, malinowej rzeki z dzbanuszka na kawałki tarty, warto przygotować do niej to puree. Sprawdzi się oczywiście także wersja z truskawkami lub frużelina wiśniowa (choć tej drugiej z dzbanuszka raczej nie wylejemy…;) )

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki
  • szczypta soli
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

W garnku zagotować wodę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z pokrojonym masłem umieścić w rondelku, wstawionym do garnka z przegotowaną, gorącą wodą, mieszając rozpuścić składniki i odstawić.

Jajka ubić z cukrem i solą na kremową masę.

Wlać do nich przestudzoną czekoladę i delikatnie, ręcznie za pomocą szpatułki lub dużej trzepaczki połączyć dokładnie ze sobą obie masy.

Dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Boki foremki o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać ciasto do foremki i piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 min. Powierzchnia tarty powinna być mocna i elastyczna, nie może być płynna, ale należy uważać by jej nie przesuszyć. Przy tej ilości czekolady ciasto ma prawo być miejscami bardziej wilgotne, sprawiać wrażenie niedopieczonego.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić na metalowej podstawce. Po ostygnięciu wyjąć je z formy, usunąć ze spodu papier.

Sos malinowy uzyskałam miksując blenderem maliny z łyżką cukru pudru. Idealnie byłoby przetrzeć je przez sito, by usunąć pesteczki, ale ja nie zawracały sobie tym głowy.

Źródło przepisu : ,,Pieczenie jest łatwe” wydawnictwa Reader’s Digest z moją, malinową zmianą. Oryginał sugeruje oprószyć ciasto cukrem pudrem i kakao oraz ozdobić owocem miechunki jadalnej ( wiśni peruwiańskiej).

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Nef] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Wyglada bardzo apetycznie:) Zapisze sobie ten przepis:)

    Gość: [Pestka] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    maliny idealnie komponują się z czekoladą, mniam!

    Gość: [magma] *.ip4.artcom.pl 4 lata temu
    super wygląda, bardzo lubię czekoladowe ciacha:)

    majanaboxing 4 lata temu
    Widać , że pyszne i delikatne to ciasto. 🙂 Podoba mi się dodatek malinowego puree. 🙂
    Pozdrowionka Kochana :*

    alexela 4 lata temu
    Ciasto musi być bardzo smaczne. I ten malinowy mus… mmm 🙂 Tylko mała uwaga: w opisie przygotowania zapomniałaś o mące 😉

    jfloryan 4 lata temu
    oooooooooooo tak!

    abbra 4 lata temu
    I kolejne czekoladowe ciasto, do tego z malinami – rozmarzyłam się … 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *