Kiedy tradycja spotka się z nowoczesnością, powstają takie cuda na kiju jak mazurek skrywający w sobie batony Snickers. Klasyczny, kruchy spód mazurka, potraktowany został tu warstwą domowego (jak gdyby miało, to usprawiedliwić, to co nastąpi potem…) dżemu z czarnej porzeczki, który następnie polany został masą powstałą na bazie batonów Snickers. Smakuje jakbyśmy ugryźli jednocześnie snickersa i twixa (ze swoim maślanym, …
Calimero czyli kawowa siostra drinka Bombardino
Bombardino to serwowany na ciepło drink na bazie włoskiego likieru jajecznego o tej samej nazwie, który szturmem wkradł się do alpejskich kurortów, podbijając serca tamtejszych narciarzy. Według legendy, nazwę swoją zawdzięcza jednemu z gości górskiego baru w Livignio, który po skosztowaniu go, miał krzyknąć: ,,Accidenti! E una bombarda!„, co w wolnym tłumaczeniu oznacza – Cholera! To jest bomba! Jako, że …
Mazurek czekoladowo- śliwkowy
Prosty w przygotowaniu mazurek, na klasycznym, kruchym cieście, wypełniony nadzieniem, które powstało z połączenia powideł śliwkowych i gorzkiej czekolady. Bardzo wyrazisty w smaku, będzie smakował szczególnie miłośnikom czekolady. Kruche ciasto można zrobić z podwójnej ilości i drugą część wykorzystać do upieczenia spodu sernika (albo innego mazurka). Przygotowanie masy, jest proste i szybkie nawet dla cukierniczego amatora. Atutem mazurka jest to, …
Ekspresowy likier kawowy
Prościej już chyba być nie może. Trzy składniki, które wystarczy ze sobą zmiksować. Dodam może, że zrobiłam go z jednej porcji, a po skosztowaniu dorobiłam jeszcze podwójną jego ilość. Słodki, nie za gęsty, nie za mocny i intensywnie kawowy. W ładnej buteleczce, z powodzeniem sprawdzi się w roli miłego prezentu, kiedy odwiedzamy rodzinę czy znajomych w świąteczno-noworocznym czasie… Przepis zakłada …
Sernik nowojorski Nigelli Lawson (opcjonalnie z marakują)
Czasami lato ma smak lekkiego, schłodzonego sernika z dodatkiem kwaśnej, niewiarygodnie orzeźwiającej marakui… Przepis na ten kremowy sernik został zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson, ja tylko nieśmiało sugeruję, by podać go z marakują właśnie, taka bowiem szczypta egzotyki, zagościła tego lata, na stole w naszym ogrodzie i bardzo miło ją wspominamy. Składniki: (okrągła forma o przekroju 24 cm) spód: 250 …
Szarlotka z czarną porzeczką
Zapewne pisałam już o tym nie raz, ale takie proste, sielskie ciasta kocham najbardziej. Szalotka o krucho-maślanym spodzie, pokryta łagodnymi, duszonymi jabłkami, z dodatkiem orzeźwiających czarnych porzeczek, które mam wrażenie, jak mało które owoce, potrafią w jeden chwili, swoim smakiem i zapachem przywołać w pamięci wakacje u babci na wsi… Ta szarlotka genialnie smakuje schłodzona, nie polecam jej natomiast na …
Magimix -recenzja robota kuchennego
Magimix. Po raz pierwszy zobaczyłam go na kuchennym blacie mojej przyjaciółki Agnieszki. Opowiedziała mi o zaletach tego francuskiego robota kuchennego, do których, obok wszechstronności zastosowania, z pewnością zalicza się niesamowicie mocny i trwały (30 lat udzielanej gwarancji!) silnik. Wspomniała mi o tym, jak wcześniej kupiła robot innej, znanej marki, który poległ podczas przygotowywania batonów daktylowo-orzechowych (notabene genialnych, przepis niebawem…). Magimix …
Sernik londyński (Nigelli Lawson)
Przepis na sernik londyński, znalazłam w książce Nigelli Lawson Jak być domową boginią”. Podobno to babcia nauczyła autorkę zapiekać na serniku warstwę kwaśnej śmietany, która zapewniam Was, tworzy bajeczne, kwaśno-słodkie uwieńczenie każdego jego kęsa. Za sprawą sposobu pieczenia (w kąpieli wodnej) sernik ten jest niezwykle jedwabisty i delikatny. Nie ubijamy do niego białek osobno, unikamy więc groźby opadnięcia. Sernik daje …
Mazurek czekoladowy z prażonymi orzechami laskowymi
Intensywne, czekoladowe, aksamitne nadzienie, aromatyczne, dzięki podprażeniu, chrupiące orzechy, a wszystko to na klasycznym, kruchym spodzie. Już niewielki kawałek podany do popołudniowej kawy potrafi zaspokoić ochotę na słodkie i uszczęśliwić. Kruche ciasto, można zagnieść, albo nawet upiec dzień wcześniej, co może znacząco ułatwić pracę w czasie przedświątecznego, kuchennego zamieszania. Spód: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru …
,,Strażniczka Słońca” Maja Lunde (recenzja)
Po sukcesie książki ,,Śnieżna Siostra” (pisałam o niej tutaj: klik ), duet Maja Lunde i Lisy Aisato postanowiły ponownie połączyć swoje literacko -ilustratorskie siły i powitać wiosnę nową książkę pt. ,,Strażniczka Słońca”. Podobnie jak jej poprzedniczka, tak i ta, wydana została (absolutnie przepięknie dodam) nakładem Wydawnictwa Literackiego. Maja Lunde zaprasza nas tym razem, do świata dziewczynki w którym z nieznanych …