mazurek z batonikami snickers

Mazurek snickersowy

Aga Ciasteczkolandia mazurki, PRZEPISY, tarty, Wielkanoc 0 Comments

Kiedy tradycja spotka się z nowoczesnością, powstają takie cuda na kiju jak mazurek skrywający w sobie batony Snickers.

Klasyczny, kruchy spód mazurka, potraktowany został tu warstwą domowego (jak gdyby miało, to usprawiedliwić, to co nastąpi potem…) dżemu z czarnej porzeczki, który następnie polany został masą powstałą na bazie batonów Snickers.

Smakuje jakbyśmy ugryźli jednocześnie snickersa i twixa (ze swoim maślanym, ciasteczkowym akcentem), a wszystko to zwieńczyli łyżeczką słodko-kwaśnego dżemu.

Kruchy spód można spokojnie upiec dzień czy dwa wcześniej, a samo wykonanie snickersowej masy zajmuje kilka minut i jest banalnie proste. Wykorzystując batony, nie musimy sobie nawet zawracać głowy siekaniem i dodawanie orzeszków ziemnych, batony skrywają je wszak w swoim wnętrzu. No chyba, że dysponujecie cierpliwością tudzież chętnymi do pomocy, małymi dziecięcymi rączkami, które ów orzeszkami ziemnymi dodatkowo ten wielkanocny wypiek ozdobią.

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 żółtko jaja
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z masłem, dodać resztę składników i dobrze zagnieść.

Można to oczywiście zrobić w mikserze/malakserze.

Uformować ciasto w kulę, spłaszczyć ją, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min. pół godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na pożądany kształt. Jeśli pieczecie na prostej blaszce, pamiętajcie by uformować wyższe brzegi.

Piec w nagrzanym do 190 stopni C. piekarniku, przez ok. 25 min., aż ciasto nabierze złotego koloru i lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić, by przestygło.

Masa snickersowa:

  • 250 g batonów Snickers (czyli 5 szt. klasycznej wielkości)
  • 40 g śmietanki 30%

Batony pokroić i wraz ze śmietanką umieścić w rondelku. Podgrzewać je w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego roztopienia się batonów i powstania jednolitej masy.

Dodatkowo:

  • szklanka kwaśnego dżemu, np. z czarnych porzeczek czy mirabelek
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych do ozdoby (opcjonalnie)

Schłodzone kruche ciasto posmarować warstwą dżemu, a następnie polać snickersową masą. Ozdobić orzeszkami i odstawić do ostygnięcia.

Kroić na małe kawałki, dzielić z bliskimi i nie przejmować się, że poszliśmy trochę na skróty, wykorzystując batoniki.

Przepis pochodzi z książki J. Matyjek ,,Sama słodycz”, ja znalazłam go na Instagramie Ani Włodarczyk (Strawberries from Poland) i trochę zmodyfikowałam.

Słońca, śpiewu ptaków i miłości w te Święta Wam życzę

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *