Przez wiele lat robiłam z jeżyn dżemy, pokornie godząc się na przeszkadzające mi w nim pesteczki i tolerując nieco za suchą konsystencję. W tym roku dzięki mojej ulubionej przystawce do miksera- przecierakowi, w mojej spiżarni pojawiły się galaretki. Nie ma irytujących pestek, jest za to idealnie drżąca, w sam raz słodka galaretka, o niebiańskim, jeżynowym aromacie. Lubię takie leśne skarby na kuchennej półeczce.
Składniki:
- ok. 1300 g jeżyn (tyle by po przetarciu uzyskać 900ml przecieru)
- 350 g cukru
- 1 żel fix 3:1
Jeżyny oczyścić, umyć i przetrzeć w przecieraku, by pozbyć się pestek. Powstały przecier, przelać do garnka. Dodać żel fix, wymieszać i mieszając zagotować. Dosypać cukru ponownie zagotować i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać chwilę, by usunąć powstałą pianę. Wyparzone słoiki napełnić do pełna galaretką . Po zakręceniu odstawić na kilka minut je wieczkami do dołu.
Comments 1
Author
oluus90 5 lat temu
mały słoiczek a tyyle przyjemności 😉
diablica66 5 lat temu
Kolor ma niesamowity. Jestem przekonana, że jest pyszna.
Gość: [kuchenny bałagan] *.home.aster.pl 5 lat temu
Zazdroszczę galaretki, uwielbiam jeżyny, ale już nie będę miała okazji do nazbierania ich w tym roku.
majanaboxing 5 lat temu
Cóż za piękne słoiczki! Galaretka pierwsza klasa! Nigdy nie robiłam galaretki, koniecznie kiedyś muszę spróbować.
Boski kolor. Uściski:*
kuchnianadorobku 5 lat temu
Aż ślinka cieknie 😛 Uwielbiam jeżyny, a w tym roku wyjątkowo nie dane mi było ich jeść.
ggosia9 5 lat temu
Śliczne zdjęcia i pyszna galaretka, a chlebek z lidla też uwielbiam:)
Gość: [Zuza] *.ssp.dialog.net.pl 5 lat temu
jeżyny, ach! <3 mały słoiczek cudowności 🙂
pozdrawiam!
izaa_a 5 lat temu
ale pyszności :)))