W całym tym przedświątecznym zamieszaniu, miło jeśli znajdzie się ciasto, które jest jednocześnie tradycyjne i szybkie w wykonaniu. Taki właśnie (dzięki możliwości zakupu gotowego kajmaku) jest ten mazurek. Wystarczy upiec kruchy spód i rozsmarować na nim masę kajmakową. Najwięcej czasu zajmuje chyba ozdabianie. Zasada w mazurkach jest prosta: ciasta na palec, za to bakalii, lukru, czekolady, marcepanu- ile się chce 🙂
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
- 200g masła
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru (dałam mniej pamietając jak słodki jest kajmak)
- szczypta soli
Składniki na masę:
- puszka kajmaku lub puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowana( zamknięta) w garnku z woda przez 3 godz.
- kilka łyżek konfitury wiśniowej (lub innej kwaśnej) -ja pominęłam
Do ozdoby:
- migdały
- skórka pomarańczowa
- czekolada deserowa roztopiona w kąpieli wodnej
Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min.. Rozwałkować, wyłożyć na natłuszczona lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20 min.
Wyjąć ostudzić, rozsmarować kajmak, ozdobić.
Kruche ciasto z powyższego przepisu za sprawą krupczatki i cukru pudru jest delikatne i kruche.
Smacznego!
Comments 1
Author
upl 9 lat temu
wyjatkowo ladnie ozdobiony
pzdr
majanaboxing 9 lat temu
Jaki on piekny Vanilko! Musi byc niesamowicie smaczny 🙂
asiksue 9 lat temu
Śliczne bazie na mazurku 🙂 bardzo udane
Aga Sz. 9 lat temu
Dziękuje bardzo, no to mnie kochane podbudowałyście, bo myślałam, że to porażka, gdy zamiast gałązek bazie mają gałęzie 😛
evenka-arabeska 9 lat temu
Bardzo ładny mazurek 🙂
usmiecham-sie 9 lat temu
A mi się właśnie podoba, że czekolada się zrobiła szara – bo przez to bazie wygladają jak bazie 🙂
Gość: [jobi] *.ip.skylogicnet.com 5 miesięcy temu
Osobiście nie przepadam za tym kajmakiem z puszki. Wolę swój „jedenastominutowy” ze śmietany z cukrem, kakao i czekoladą 🙂