Mazurek kajmakowy

Aga Ciasteczkolandia mazurki, PRZEPISY, Wielkanoc 1 Comment

W całym tym przedświątecznym zamieszaniu, miło jeśli znajdzie się ciasto, które jest jednocześnie tradycyjne i szybkie w wykonaniu. Taki właśnie (dzięki możliwości zakupu gotowego kajmaku) jest ten mazurek. Wystarczy upiec kruchy spód i rozsmarować na nim masę kajmakową. Najwięcej czasu zajmuje chyba ozdabianie. Zasada w mazurkach jest prosta: ciasta na palec, za to bakalii, lukru, czekolady, marcepanu- ile się chce 🙂

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru (dałam mniej pamietając jak słodki jest kajmak)
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • puszka kajmaku lub puszka słodzonego mleka skondensowanego gotowana( zamknięta) w garnku z woda przez 3 godz.
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej (lub innej kwaśnej) -ja pominęłam

Do ozdoby:

  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • czekolada deserowa roztopiona w kąpieli wodnej

Składniki ciasta zagnieść, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 min.. Rozwałkować, wyłożyć na natłuszczona lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20 min.

Wyjąć ostudzić, rozsmarować kajmak, ozdobić.

Kruche ciasto z powyższego przepisu za sprawą krupczatki i cukru pudru jest delikatne i kruche.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    upl 9 lat temu
    wyjatkowo ladnie ozdobiony
    pzdr

    majanaboxing 9 lat temu
    Jaki on piekny Vanilko! Musi byc niesamowicie smaczny 🙂

    asiksue 9 lat temu
    Śliczne bazie na mazurku 🙂 bardzo udane

    Aga Sz. 9 lat temu
    Dziękuje bardzo, no to mnie kochane podbudowałyście, bo myślałam, że to porażka, gdy zamiast gałązek bazie mają gałęzie 😛

    evenka-arabeska 9 lat temu
    Bardzo ładny mazurek 🙂

    usmiecham-sie 9 lat temu
    A mi się właśnie podoba, że czekolada się zrobiła szara – bo przez to bazie wygladają jak bazie 🙂

    Gość: [jobi] *.ip.skylogicnet.com 5 miesięcy temu
    Osobiście nie przepadam za tym kajmakiem z puszki. Wolę swój „jedenastominutowy” ze śmietany z cukrem, kakao i czekoladą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *