Klasyczne, waniliowe babeczki z kremem maślanym. Wykorzystałam krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej, który szczęśliwie został mi z tortu, ale ten który podaje poniżej będzie równie dobry, a łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu.
Składniki:
na około 9 babeczek
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie, nie mylić z olejkiem waniliowym)
Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misie miksera i zmiksować.
Dodać mleko i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przełożyć do foremek. Miękkie papilotki umieścić w formie do muffinek, sztywne wystarczy poustawiać na blaszce do pieczenia.
Piec w temp. 180 st. C przez 20-25 min.
Krem:
- 200 g masła (miękkiego)
- 1, 5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- odrobina (dosłownie na końcówce wykałaczki) niebieskiego barwnika spożywczego w żelu (Używam marki Wilton)
Masło i cukier puder miksować ok 10 min. do białości.
Dodać mleko, odrobinę barwnika i całość ponownie zmiksować.
Krem powinien być gładki i nie bardzo gęsty. Gdyby był za gęsty dodać więcej mleka, jeśli za rzadki osypać cukru pudru i wstawić na kwadrans do lodówki.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z wybrana końcówką i ozdabiać babeczki.
Ponieważ krem zawiera sporo masło, będzie się podobnie jak masło zachowywał. W lodówce stanie się twardy, w ciepłym pomieszczeniu, będzie miękki, dlatego należy trzymać je w lodówce i wyjąć 15 min. przed podaniem.
Smacznego!
Po więcej inspiracji na urodziny w klimacie z bajki Kraina Lodu zapraszam tutaj (KLIK)
ps. Przepis na śnieżynki z lukru podam jutro 😉
Comments 3
A te cudowności obok babeczek ze słomkami cóż to takiego? Moja córka ma w marcu 5 lat i też chce wszystko Elsowe . Mogę prosić o podpowiedź co to takiego? Chętnie skorzystam 🙂
Author
Marto, będzie mi bardzo miło jeśli moje pomysły okażą się być dla Ciebie inspiracją i pomogą w zorganizowaniu wymarzonych urodzin córeczki 🙂 Cay post o urodzinach z motywem Krainy Lodu możesz zobaczyć tutaj http://ciasteczkolandia.pl/urodziny-w-klimacie-kraina-lodu-frozen-birthday-party/ . Jeśli chodzi o pytanie, to czy chodzi Ci o biały cukier kandyzowany na patyczkach? Dzieci pewnie nie powinny go jeść, bo i po co, służył jako ozdoba tylko. Jeśli na urodzinach będą dorośli można je położyć na talerzykach, niech sobie nimi kawę posłodzą 😉
Uściski, daj znać jak poszło!
Śnieżynki wydrukowane, barwnik zamówiony , stres też jest czy sprostam. Bardzo bym chciała. Za tort się nie zabiorę bo nie dam pewnie rady 🙂
Dziękuję i pozdrawiam Elsowo :-)))))