Przygotowując urodzin Małgosi (te ostatnie w klimacie Krainy Lodu) , wymyśliłam sobie na babeczkach takie śnieżynki. Pomyślałam, że skoro lukier na piernikach się trzyma, to na pergaminie powinno się udać takie śnieżynki uzyskać. Udało się. Urocze są prawda?
Składniki lukru:
- 1 białko
- ok. 2 szklanek (250 ml) cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny.
- dwa arkusze papieru do pieczenia
Nie jest to konieczne, ale z pewnością bardzo ułatwi pracę wydrukowanie śnieżynkowego szablonu, który znajdziecie tutaj (klik)
Białko lekko ubijamy (korzystam z ręcznego blendera z końcówka do ubijania piany), dosypując stopniowo cukier puder i dodając kilka kropel soku z cytryny. Lukier ma być dość gęsty, ale na tyle, by przejść przez dziurkę w metalowej tylce.
Jeśli Wasze tylki mają numerki, to rekomenduje użycie takiej z nr 3, ma ok. 3-4 mm).
Szablon podłożyć pod papier do pieczenia.
Rękaw cukierniczy/woreczek napełnić lukrem (najwygodniej wkładając woreczek do wysokiego kubka i wywijając końce na jego brzegach).
Wyciskać lukier wg. wzoru na szablonie (ja przeciągałam najpierw najdłuższe linie, potem dorabiałam krótsze, ale to bez znaczenia)
Jeśli po wyciśnięciu lukier za bardzo się rozpływa na szablonie, dodajcie więcej cukru pudru, jeśli przesadziliście z ilością cukru i lukier nie chce przez tylkę przejść, dodajcie soku z cytryny.
Chwilę po wyciśnięciu, gdy lukier zacznie powoli zastygać, można dla ozdoby w ich środek powtykać, nie za duże kuleczki-posypki (srebrne, złote czy niebieskie).
Odstawić do przeschnięcia. Gotowe, wyschnięte same bez problemu odchodzą od papieru.
WAŻNE!
Po wyciśnięciu śnieżynek na pergamin, przez 24 godziny lukier musi w spokoju zaschnąć. Niech Was nie kusi ściąganie go, podważanie nożem wcześniej, bo tylko je połamiecie!
Ozdabiać nimi kremy na babeczkach czy torty najlepiej możliwie krótko przed podaniem.
Przygotować można dzień czy dwa przed ozdabianiem i trzymać w suchym miejscu (np.w puszce).
Udanej zabawy z lukrem Wam życzę…
Comments 7
Jakie piękne te śnieżynki ,ale i całe przyjecie i słodkości z tego przyjęcia urodzinowego czapka z głów
Author
Alu bardzo Ci dziękuję… <3
Mam pytanie dlaczego krótko przed podaniem, jeśli zrobię to dzień przed może się coś z nimi stać?
Author
Śnieżynki można oczywiście prYgotować wcześniej i przechowywane w suchym, chłodnym miejscu. Chodziło mi tylko o to, żeby kłaść je na krem tuż przed podaniem, bo po kilku czy kilkunastu godzinach wchłoną z niego wilgoć o staną się miękkie.
Bardzo dziękuję ? cenna informacja. Robię torcik dla koleżanki i odbiera go rano a urodzinki małej a raczej symboliczna kawa ma być na 18:00. W takim razie śnieżynki mogą się rozpaść? Czy jeśli ułożę płasko na kremie, roztopią się?
Author
Powinno być ok, choć dla świetego spokoju sugerowałaby spakować je osobno, by koleżanka sama przed podaniem je nałożyła.
Pingback: Lukier ucierany z cukru pudru - PRZEPISY - Tradycyjne Przepisy