Proste, lekkie babeczki na bazie jogurtu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przed pieczeniem powtykać w nie kawałki białej czekolady lub po upieczenie ponadziewać je dżemem malinowym, ale moim zdaniem aksamitna polewa, którą je oblałam i towarzystwo malin to najlepsze co mogło je spotkać…
Składniki
(na 6-8 babeczek)
Ważne, by składniki miały temperaturę pokojową
- 125 g jogurtu naturalnego (użyłam naturalny gęsty Bakomy)
- 75 g masła
- 2 duże jajka
- 90 g cukru (najlepiej drobnego)
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Masło roztopić. Do miseczki przełożyć jogurt, jajka i ostudzone lekko masło, roztrzepać.
Do podanych składników przesiać mąkę z sodą i dodać cukier. Wymieszać widelcem lub krótko mikserem (na wolnych obrotach), tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je do ¾ wysokości ciastem.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić na metalowej kratce.
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki (40g) jogurtu naturalnego ( u mnie Bakoma)
Czekoladę stopić (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej). Dodać jogurt, najpierw łyżeczkę, a potem resztę i intensywnie mieszać, do uzyskania gładkiej masy.
Polać babeczki i po chwili ozdobić malinami (jagody,truskawki, borówki też się sprawdzą).
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com 3 lata temu
rewelacyjnie wyglądają:)
gin86 3 lata temu
Wyglądają cudnie, tak delikatnie i elegancko 🙂
majanaboxing 3 lata temu
Wyglądają pysznie i tak delikatnie. Zjadłabym z chęcią. 🙂
Pozdrowienia :*
horecaservice 3 lata temu
bardzo lubię piec babeczki….a tu taki świetny przepis do kolekcji 🙂
Aga Sz. 3 lata temu
Dziękuję Kochane
Horecaservice mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu tak, jak Twoim dzieciom Twoje placuszki z cukinii…;)
Gość: [Iwona] *.szczecin.mm.pl 3 lata temu
Coś pięknego,och… poproszę o jedną!