Tylko teraz truskawki pachną i smakują tak słodko i intensywnie, a bazylia szaleje w doniczkach prosząc się, by odrywać jej listki. Niech makaron do tej sałatki będzie najbardziej uroczy jaki uda Wam się zdobyć (widziałam w kształcie serduszek!). Aromatyzowany olej jeszcze bardziej podkręca jej smak i pozwala przyswoić witaminy z truskawek. Dobrym pomysłem będzie posypanie jej podprażonymi na patelni płatkami migdałów. Pyszna, lekka, kolorowa…Letnia radość!
To sałatka, którą przygotowałam z Mają, kiedy miałyśmy ,,babski dzień”. Wiecie jak to jest: chłopaków nie ma w domu, są za to wagary od przedszkolu, malowanie paznokci, lody na patyku, wymyślanie koktajli, maseczki jogurtowe na buziach, zabawa lalkami Barbie i ploteczki…
Składniki:
filiżanka truskawek (najlepiej drobnych)
opakowanie mini kuleczek mozzarelli
szklanka makaronu kokardki
kilka garści listków bazylii
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Makaron ugotować, przelać zimną wodą, ostudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić jeśli są duże.
Zerwać, opłukać listki bazylii i wyłożyć je na talerzu.
Ugotowany makaron, truskawki i kulki mozzarelli poukładać na listkach bazylii.
Tak przygotowaną sałatkę polać saszetką oliwą z oliwek
Opcjonalnie można całość posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Comments 1
Author
Naprawdę letnia radość! Pyszne połączenie smaków. Dziękuję za udział w konkursie 🙂
ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
a gdzie chłopacy w tym czasie, na kebabie?;-)
Gość: [Karolina] *.dynamic.chello.pl 3 lata temu
Wygląda bardzo smacznie 🙂